Skupaj za dobro nogometa

arhiv >>

Projekti, ki dvigujejo profil nogometa v družbi in izboljšujejo status ter javno podobo nogometašev, povečujejo povezanost klubov z lokalnimi skupnostmi in posledično obisk na tekmah. Slovenija si lahko za zgled vzame nekaj bolj urejenih in k temu naravnanih sredin iz tujine, na primer Anglije, kjer se z omenjenimi projekti ukvarjajo že nekaj časa.

Prednostni in pomankljivosti projekta

Prednosti

Slovenska nogometna reprezentanca je s svojimi uspehi dvignila nogomet na višjo raven kot kadarkoli prej. Slovenski reprezentanti, ki zelo uspešno igrajo v tujini, so nekoč igrali v 1.SNL, s čimer dajejo dober zgled tudi ostalim igralcem, da se s trdim delom da uspeti.

Vsekakor ne smemo pozabiti  na športno infrastrukturo, ki že sedaj omogoča obisk povsem drugačnemu profilu navijača kot nekoč. Stadioni pri nas lahko postanejo pravi družinski in ne več navijaško usmerjeni hrami. Stadioni v Celju, Stožicah, Lendavi, Domžalah, Kopru, Ajdovščini in seveda Mariboru so moderni in prilagojeni našim razmeram, s projektom Skupaj za dobro nogometa pa si bomo prizadevali, da jih lahko napolnimo.

Profesionalni nogometaš s sodelovanjem pri projektih pridobiva večjo samozavest, povezanost z lokalnim okoljem ter posledično postane tudi bolj pripaden klubu. Po drugi strani pa je ta isti nogometaš ostane bolj realen, saj preko projektov spoznava področja, ki so mu bile do tedaj nepoznana ali pa ni imel priložnosti priti z njimi v stik.

Klub začne posledično pridobivati gledalce, ki ne prihajajo na stadion zgolj zaradi nogometa, temveč tudi zato, ker bi radi videli na delu človeka (nogometaša), ki je polepšal dan otroku, pomagal pri urejanju okolice ali pa obiskal invalida v bolnici. Klub tako pridobiva nove člane na drugačen način, v širšem družbenem smislu ter s pristopom, ki si ga prej ni mogel privoščiti.

Pomankljivosti

Med izvajanjem projekta lahko pride do trenutka, ko bodo klubski funkcionarji in delavci preobremenjeni. Že sedaj večkrat opazimo, da jih je premalo za izvrševanje tekočih zadev v klubih.

Prav zaradi prezaposlenosti posameznikov z vsakdanjimi opravili v klubih ter na Združenju prvoligašev, je SPINS pripravljen pomagati pri vseh organizacijskih ter izvedbenih nalogah. Ko bodo nogometaši ter klubi začutili, da aktivnosti nemoteno tečejo z dobro komunikacijo in organizacijo, se bo SPINS umaknil ter nadaljeval z nadgradnjo teh aktivnosti na nacionalni ravni in morda tudi prek naših meja. 

Želja vseh nas je, da v te projekte začnemo vključevati bivše nogometaše, ki so pripravljeni delati in pomagati v projektu »Skupaj za dobro nogometa«.

Sponzorji