Lestvica druge vrste

arhiv >>

Resnično sliko o stanju v nogometnih klubih lahko ugotovimo le ob poizvedbi pri nogometaših, saj so le ti neposredno vpleteni v klubsko dogajanje ter so v največji meri prizadeti z ravnanjem in odločitvami klubskih uprav. Gre za neke vrste sindikalno licenciranje, ki zajema pravočasnost plač, razmere v klubskih sredinah, upravičenost klubskih sankcij in prekinitev pogodb ter ostale nepravilnosti, ki jih nogometaši ali drugi organi v nogometu lahko zaznajo znotraj kluba oziroma iz neposredne okolice.

Na tej podlagi se izoblikuje lestvica, katere vrstni red sicer v začetku temelji na že izvedenih anketah, nato pa se spreminja glede na posamezne kršitve klubov.

V primerih, kadar klub nima dodeljenega rumenega ali rdečega kartona, lahko smatramo, da govorimo o primerno organizirani, finančno stabilni ter profesionalni sredini, kjer se lahko nogometaši resnično osredotočijo le na treninge, tekme in njihov nogometni razvoj. 

Po drugi strani je rumeni karton resno opozorilo, da v klubu nekaj "ne štima" ter da je potrebno takojšnje ukrepanje za odpravo kršitev.

Rdeči karton pomeni že znak, da je kršitev tako huda ali pa jih je že toliko, da samo odpravljanje posledic ponavadi več ne zadošča, ampak je potrebno že razmišljati o zamenjavi uprave, da klub ne bi v kratkem času ugasnil. Na žalost se je v preteklosti že večkrat izkazalo, da so bili naši rdeči kartoni predhodnica stečaju in likvidaciji kluba.

PROJEKT SE TRENUTNO NE IZVAJA.

Uvod v projekt


Nogometaši prve slovenske nogometne lige vsako tekmovalno sezono izpolnjujejo anonimni vprašalnik o razmerah, ki vladajo pri prvoligaških klubih, ter s katero želi SPINS opozoriti na slabosti in prednosti pri vodenju posameznih klubov. V anketi vsako leto sodeluje približno dvesto profesionalnih igralcev nogometa v Sloveniji.


Poleg anket, ki se navadno izpolnijo na začetku tekmovalne sezone, pa predstavniki sindikata tudi sproti preverjajo stanje v klubih ter v trenutno lestvico zapisujejo kršitve klubov ter s tem posledično podeljujejo ustrezne kartone in klube razvrščajo po lestvici.

Projekt se trenutno ne izvaja.

Vse galerije

Foto galerije

Sponzorji