Nogometaši na tvoji strani

arhiv >>

Po besedah pedagogov in učiteljev, branje tudi pri nas postaja vedno večji problem. Zato smo se na Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ob pomoči Združenja 1.SNL, odločili pomagati. Skupaj z vodjo bralnega projekta in vodstvom OŠ Maksa Pečarja je bil tako zasnovan pilotski (poizkusni) projekt “Na Tvoji strani.”

Primeri dobrih praks iz tujine kažejo, da lahko športniki, kljub rednemu ukvarjanju z nogometom oz. športom nasploh, pripomorejo in spodbudijo motivacijo za učenje pri otrokih.


 

Zakaj nogomet in knjiga?

Nogometaši so pomembni vzorniki otrok. Znano je, da je veliko nogometašev, zaradi želje po dobri športni karieri, prekine šolanje, zato je njihova spodbuda k učenju in vztrajanju pri doseganju dobrih izobraževalnih rezultatov toliko bolj iskrena in pomembna. Športniki lahko pripomorejo in vzpodbudijo motivacijo za učenje, kljub rednemu ukvarjanju z nogometom oz. športom nasploh.

Prvi, ki so bili pripravljeni aktivno sodelovati v omenjenem projektu so bili nogometaši NK Olimpija Ljubljana. V četrtek 24. 3. 2011 so obiskali OŠ Maksa Pečarja in prav tako najmlajše bralce po razredih. Poslušali so branje učencev, odgovarjali na njihova vprašanja, brali odlomke iz svojih najljubših otroških knjig in na koncu predstavili še nogometna pravila ter dele obvezne športne opreme nogometaša.

Ob tem obisku so učenci, ki so do sedaj prebrali največ knjig (najboljši so prebrali več kot 20 knjig!), s strani nogometašev prejeli tudi posebno nagrado, in sicer ogled nogometne tekme na stadionu Stožice. Vsak otrok je prejel zastavico NK Olimpija, nogometaši pa so potrpežljivo delili avtograme in se z veseljem udeležili skupnega fotografiranja.

Ugotovili smo, da se otroci veliko lažje poistovetijo s svojimi vzorniki, ki prihajajo iz istega mesta. Pomembno je tudi, da se nogometaši vključijo v šole, kjer otroci radi igrajo nogomet. Tako lahko otroci postanejo zvesti obiskovalci nogometnih tekem, nekateri pa morda nekoč celo pravi nogometaši.


Za slikovne utrinke s projekta kliknite tukaj !

Sponzorji