Nogometaši na tvoji strani

arhiv >>

Po besedah pedagogov in učiteljev, branje tudi pri nas postaja vedno večji problem. Zato smo se na Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ob pomoči Združenja 1.SNL, odločili pomagati. Skupaj z vodjo bralnega projekta in vodstvom OŠ Maksa Pečarja je bil tako zasnovan pilotski (poizkusni) projekt “Na Tvoji strani.”

Primeri dobrih praks iz tujine kažejo, da lahko športniki, kljub rednemu ukvarjanju z nogometom oz. športom nasploh, pripomorejo in spodbudijo motivacijo za učenje pri otrokih.


 

Cilji in namen projekta

Cilj

Spodbuditi kar največ otrok k branju, zdravemu načinu življenja in ukvarjanju s športom, kot nagrada za najuspešnejše pa izvedba šolske podelitve nagrad najboljšim športnikom in učencem šole, na nogometni tekmi na domačem stadionu, kjer bodo podelitvi lahko prisostvovali tudi starši.

Namen

Namen spodbujanja otrok k branju knjig, aktivnejšemu življenju in zdravemu prehranjevanju je v dobi sedenja in računalnikov izrednega pomena za “računalniško generacijo”. Tudi sicer bodo skozi celo leto nogometaši z občasnimi obiski na šolah spodbujali otroke k branju, športu in zdravem načinu življenja z različnimi aktivnostmi, v sodelovanju s programi lokalnih šol.

Otrok, ki bo predstavljen na štadionu kot najboljši ali eden najboljših bralcev šole; otroci, ki bodo kot najboljša bralna ekipa šole predstavljeni pred navijači; in otroci, ki so pri branju najbolj napredovali, se bodo vsekakor spominjali tega dne za vse življenje in se bodo radi vračali na stadion, mogoče tudi kasneje s svojimi družinami.

Na podelitev nagrad bodo na stadion prišli tudi starši, sorodniki ter sošolci in sošolke, ki takega dogodka zagotovo ne bodo hoteli zamuditi. S tem se bo povečal obisk na tekmah, saj bodo ljudje uvideli, da je lahko druženje na nogometnih tekmah tudi prijetno.

Foto galerije

Pokaži nasilju in diskriminaciji rdeči karton 2012

Slovenski nogometaši so z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slokovenskih klubov. 

Prav tako so otrokom od osmega do šestnajstega leta na kampu FC Barcelona v Kopru, predstavil vsebino projekta Pokaži diskriminaciji rdeči karton, ter jim na kar najbolj enostaven način, skozi igro, poizkušal prikazati družbeno problematiko diskriminacije in spremljajočih dejavnikov, katerih žrtve so vse prevečkrat nogometaši oziroma športniki.

Sponzorji