Nogometna zveza Slovenije (NZS)

arhiv >>

NZS trenutno aktivno sodeluje v socialnem dialogu s SPINS. Z uvedbo neodvisne arbitraže je storjen velik korak naprej v odnosu med SPINS in NZS.
Pogovori glede vsebine členov pravilnika o neodvisni arbitraži so se pričeli sredi leta 2012 ter se uspešno zaključili s sprejetjem pravilnika na seji Izvršnega odbora NZS, 13.3.2012. V zadnjem letu so se predstavniki SPINS in NZS večkrat srečali z namenom plodnejšega sodelovanja v prihodnosti.

Na žalost NZS še ne prispeva ničesar k resitvi socialne stiske nogometašev, ki so ostali na cesti zaradi licenciranja, ki ga sama izvaja do klubov. Od obstoja SPINS je zaradi licenciranja na cesti končalo več kot 100 nogometašev brez kakršne koli socialne ali finančne pomoči s strani NZS. Edini, ki je ponudil pomoč in jo zagotavlja tudi v prihodnje, je SPINS.
NZS se še ni jasno opredelila do sprejetja garancijskega fonda, ki bi vsaj deloma pokril izpadle dohodke poklicnih nogometašev propadlih klubov in ne sodeluje s SPINS pri pripravi zakonodajnih aktov, ki bi spremenili socialni, davčni in statusno-pravni položaj slovenskih športnikov in nogometašev.
NZS še ni uredila delovno-pravnega statusa slovenskih nogometašev in reprezentantov, akti NZS pa so nasprotju s pravnim redom RS in pravom EU. NZS še vedno edina v EU pozna nadomestila za prestope amaterskih nogometašev, ki jih je že nekaj let nazaj odpravila tudi Hrvaška.

Predstavniki SPINS v komisiji za predpise NZS

Zahteva:
Predstavniki SPINS morajo biti zastopani v Komisiji za predpise NZS.
Komisija za predpise NZS pripravlja vse predpise, ki urejajo pravice in razmerja slovenskih nogometašev, zato je zahteva, da v komisiji interese nogometašev zastopa predstavnik SPINS, povsem upravičena in legitimna.

Trenutno stanje:
SPINS je že imel predstavnika v navedeni komisiji in sicer takoj po svoji ustanovitvi, vendar pa je bil le ta izločen iz komisije s prihodom Ivana Simiča na čelo NZS. V času prisotnosti predstavnika SPINS v okviru komisije, kot posledica uspešne stavke, je bila sprejeta sprememba predpisov NZS v smeri implementacije pravil FIFA o pogodbeni stabilnosti, ki so zavarovala pogodbe nogometašev ter povečala pristojnosti Komisij za status, ki so končno lahko presojala tudi o odškodninski odgovornosti. NZS ni pozitivno odgovorila na našo zahtevo.

Vse galerije

Foto galerije

Sponzorji