Podaj naprej

arhiv >>

Darovanje organov in tkiv za namen zdravljenja s presaditvijo je eno najbolj humanih dejanj v civilizirani družbi. Darujemo lahko po smrti ali za časa življenja, kadar z darovanjem ne ogrožamo svojega zdravja. Z organom ali tkivom, ki ga darujemo po smrti, lahko ohranimo življenje hudo bolni osebi ali spremenimo način življenja v bolj kakovostno pri bolnikih, katerih življenje je odvisno od zdravljenja z dializo. Darovanje po smrti je pogosto povezano z nenadnim dogodkom, ob katerem niti sorodniki ne vedo za opredelitev umrle osebe do darovanja. Zato je zelo pomembno, da se, glede darovanja po smrti opredelimo za časa življenja in s to odločitvijo seznanimo naše bližnje.

 

”Podaj naprej!”, na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana

SPINS-u je v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana uspelo organizirati prisrčen obisk Pediatrične klinike, kjer se je z uvodnimi nagovori strokovnega direktorja prof. dr. Rajka Kende in predsednika SPINS Dejana Stefanovića ustvarilo prijetno vzdušje v katerem so najbolj uživali otroci, saj so bili oni tisti, ki so iz rok nogometašev prejeli žoge, s katerimi si bodo krajšali dneve v bolnišnici in polepšali marsikateri dan izven bolnišnice. In prav simbolična predaja omenjenih žog nosi v sebi globlji pomen akcije, katere namen tudi tokrat ostaja nespremenjen.
 
Prof. dr. Rajko Kenda se je v svojem govoru spomnil športnega dogodka, ko je hrvaški nogometni reprezentant Ivan Klasnić, sicer dvakratni transplantiranec ledvic, v četrt-finalu evropskega nogometnega prvenstva Euro 2008, dosegel pomemben zadetek proti reprezentanci Turčije, ki pa na žalost ni zadostoval za napredovanje njegove ekipe. Tako je Klasnić postal sploh prvi nogometaš, ki je nastopil na velikem mednarodnem tekmovanju, po presaditvi človeškega organa. Direktor Pediatrične klinike, ni skrival navdušenja ob obisku nogometašev, se vsem skupaj lepo zahvalil in dobrodušno pozval prisotne, k še bolj pogostemu izvajanju tovrstnih aktivnosti.
 
Predsednik SPINS, Dejan Stefanović je ob zahvali gostitelju, Pediatrični kliniki in partnerjem v projektu omenil, da je to le ena od družbeno koristnih in humanitarno ozaveščevalnih aktivnosti, ki jih trenutno izvaja SPINS. "Današnji obisk nogometašev je v prvi vrsti namenjen otrokom, ki se zdravijo v bolnišnici, po drugi strani pa si želimo prenesti sporočilo kampanje, katere prvotni namen je (bil) ozaveščanje javnosti in destigmatizacija transplantacijske dejavnosti v Sloveniji ter hkrati povečanje, zaskrbljujoče majhnega, števila registriranih donorjev človeških organov v Sloveniji," je dejal Stefanović.
 
Odziv otrok in strokovnega osebja po obisku nogometašev v Pediatrični kliniki je bil izjemno pozitiven. Prav tako pa veselja niso skrivali nogometaši, ki so ob pogledu na otroške nasmeške in dobro voljo, ki so jo prinesli s svojim obiskom, nemalokrat ostali brez besed. »Občutka, ko razveseliš otroka in mu polepšaš dan v bolnišnici, se ne da opisati z besedami. Vsekakor neprecenljiva in enkratna izkušnja, ki bi jo moral izkusiti vsak posameznik,« je ob zaključku obiska dejal Jaka Ihbeisheh, nogometaš NK Domžale.
Sponzorji