Rožnati oktober

arhiv >>

Rak na dojki ni samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu, sovražnik številka ena, ko govorimo o tej zahrbtni bolezni pri ženskah. Pri projektu »Rožnati oktober« sodeluje tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki s svojimi prostovoljkami na dogodkih opozarja na enega največjih problemov današnje družbe.

S pomočjo Društva onkoloških bolnikov Slovenije poskuša SPINS predvsem opominjati na samopregledovanje ter redne obvezne preglede za ženske, po 50. letu starosti.

 

Uvod v projekt

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto zboli vse več žensk – v Sloveniji že skoraj 1200, umre pa jih okoli 400. V rožnatem oktobru želimo zato še bolj opozarjati na problematiko tega najpogostejšega raka žensk, ozaveščati in obolelim pomagati k okrevanju ter se zavzemati za njihovo celostno rehabilitacijo in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Slovenski športniki so še enkrat več dokazali, da šport ni le igra, ampak pomemben dejavnik pri ozaveščanju ljudi o problematiki, pred katero navadni smrtniki bežimo in si zatiskamo oči. Na tekmah so v sklopu rožnatega oktobra - svetovnega meseca boja proti raku dojk, v letu 2010, imeli svoja obuvala zavezana z roza vezalkami, v letu 2011 pa so nosili roza trakove na rokavih in tako skozi celotno srečanje opozarjali gledalce na tribunah in pred televizijskimi sprejemniki na še kako pereč problem v svetu in pri nas.

S svojim medijskem izpostavljanjem so želeli opozoriti okolico, da rak ne izbira ter da lahko z aktivnim športnim življenjem, in raznoliko prehrano ter samopregledovanjem naredijo velik korak k kvalitetnejšemu življenju ter sami preventivi.

Še kako je na vse okoli igrišča opozarjal slogan, ki ga nikakor ne bi smeli pozabiti in bi moral odmevati v naši podzavesti: ne bežimo pred seboj ampak se začnimo ukvarjati s seboj, NE ZAVEŽI SI ŽIVLJENJA BODI ZAVEZAN S ŠPORTOM.

Foto galerije

Glave gor !

 Za akcijo ozaveščanja o raku, nogometne tekme niso bile izbrane naključno, saj rak ne izbira in so se prvi primeri pojavili tudi med profesionalnimi športniki, nogometaši. SPINS in vsa onkološka društva so se zato odločili, da tudi oni javnost aktivneje obveščajo o tej bolezni- Onkološki inštitut, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Slovensko združenje za boj proti raku, Europa Donna, Fraj-an. Poleg njih so se akciji pridružili še Sindikat Športnikov Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Tako so se v boju proti raku na pobudo SPINS prvič združila vsa onkološka društva v Sloveniji.

Sponzorji