Rožnati oktober

arhiv >>

Rak na dojki ni samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu, sovražnik številka ena, ko govorimo o tej zahrbtni bolezni pri ženskah. Pri projektu »Rožnati oktober« sodeluje tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki s svojimi prostovoljkami na dogodkih opozarja na enega največjih problemov današnje družbe.

S pomočjo Društva onkoloških bolnikov Slovenije poskuša SPINS predvsem opominjati na samopregledovanje ter redne obvezne preglede za ženske, po 50. letu starosti.

 

Uvod v projekt

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto zboli vse več žensk – v Sloveniji že skoraj 1200, umre pa jih okoli 400. V rožnatem oktobru želimo zato še bolj opozarjati na problematiko tega najpogostejšega raka žensk, ozaveščati in obolelim pomagati k okrevanju ter se zavzemati za njihovo celostno rehabilitacijo in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Slovenski športniki so še enkrat več dokazali, da šport ni le igra, ampak pomemben dejavnik pri ozaveščanju ljudi o problematiki, pred katero navadni smrtniki bežimo in si zatiskamo oči. Na tekmah so v sklopu rožnatega oktobra - svetovnega meseca boja proti raku dojk, v letu 2010, imeli svoja obuvala zavezana z roza vezalkami, v letu 2011 pa so nosili roza trakove na rokavih in tako skozi celotno srečanje opozarjali gledalce na tribunah in pred televizijskimi sprejemniki na še kako pereč problem v svetu in pri nas.

S svojim medijskem izpostavljanjem so želeli opozoriti okolico, da rak ne izbira ter da lahko z aktivnim športnim življenjem, in raznoliko prehrano ter samopregledovanjem naredijo velik korak k kvalitetnejšemu življenju ter sami preventivi.

Še kako je na vse okoli igrišča opozarjal slogan, ki ga nikakor ne bi smeli pozabiti in bi moral odmevati v naši podzavesti: ne bežimo pred seboj ampak se začnimo ukvarjati s seboj, NE ZAVEŽI SI ŽIVLJENJA BODI ZAVEZAN S ŠPORTOM.

Foto galerije

Pokaži nasilju in diskriminaciji rdeči karton 2012

Slovenski nogometaši so z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slokovenskih klubov. 

Prav tako so otrokom od osmega do šestnajstega leta na kampu FC Barcelona v Kopru, predstavil vsebino projekta Pokaži diskriminaciji rdeči karton, ter jim na kar najbolj enostaven način, skozi igro, poizkušal prikazati družbeno problematiko diskriminacije in spremljajočih dejavnikov, katerih žrtve so vse prevečkrat nogometaši oziroma športniki.

Sponzorji