Intervjuji

< nazaj

Nogometaši, pomembni prenašalci informacij

Datum: 17.5.2017

prim. Danica Avsec, dr. med., svetnica (direktorica Zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenija-Transplant)


Prosim predstavite organizacijo Slovenija-transplant, Zavod RS za presaditve organov in tkiv?
Slovenija - transplant (Zavod RS za presaditve organov in tkiv) je osrednja ustanova, ki povezuje nacionalni program zdravljenja s presaditvijo delov človeškega telesa. Kljub dolgi tradiciji presajanja organov (prva presaditev ledvice živega darovalca je bila v Sloveniji opravljena že leta 1970) je bila nacionalna transplantacijska mreža vzpostavljena šele leta 1998. Naše temeljne naloge in pooblastila so: pospeševanje transplantacijskega programa, vključno s pridobivanjem organov, tkiv in celic; koordinacija transplantacijske dejavnosti na nacionalni in mednarodni ravni; nadzor nad izvajanjem vseh aktivnosti na področju transplantacijske dejavnosti v naši državi. Na žalost ta segment medicine dopušča možnost zlorab, zato je področje nadzora kakovosti, varnosti in sledenja včasih ključnega pomena. Prav tako pa ne smemo pozabiti na naše vsakodnevne aktivnosti, kot so spodbujanje k darovanju človeških organov, ozaveščanje širše javnosti o darovanju in vključitvi v mrežo darovalcev človeških organov in nenazadnje, kakšni so postopki zdravljenja.

Ali je po vašem mnenju področje presajanja človeških organov (transplantacije) še vedno tabu tema?
Osebno imam občutek, da so danes ljudje veliko bolje informirani, kot so bili pred desetimi leti. Morda še vedno obstajajo skupine ljudi, ki vedo o tem področju premalo. Predvsem imam v mislih razne e-forume, kjer opažamo slab odziv posameznikov, ki brez tehtnih razlogov in znanja, širijo neprimerne informacije in s tem škodijo našemu trudu in prizadevanjem. Prav zato je način informiranja bistvenega pomena. Raziskave so pokazale, da je 65-70 % anketiranih ljudi takoj pripravljenih postati darovalec človeškega organa po svoji smrti. So pa vsekakor demografski faktorji tisti, ki ponavadi povzročijo razhajanja v miselnosti in seveda odločitvah posameznikov.

Ali spremljate nogomet?
Spremljam le pomembnejše tekme. Stanujem v Mariboru, zelo blizu stadiona Ljudski vrt, tako da vedno spremljam prihod nogometnih navdušencev, navijačev, na stadion. Tekme pa si ogledam ponavadi kar od doma, preko televizijskega sprejemnika.

Kateri nogometaš vam je najbolj pri srcu?
Na nogomet gledam morda malce drugače. Iz drugega zornega kota kot običajni nogometni navdušenci. Če povem po pravici, so mi vsi uspešni športniki posebej pri srcu in jih cenim ter spoštujem. Vsekakor pa sem preko medijev seznanjena z rezultati in dosežki, tako domačih kot tujih nogometašev oziroma nogometnih ekip.

Ali poznate kakšen primer športnika, ki je potreboval presaditev človeškega organa?
Poznam. Na žalost so tudi med športniki takšni primeri. Verjetno je najbolj odmeven primer v zadnjem času, primer francoskega nogometaša Erica Abidala, ki so mu pred kratkim uspešno presadili jetra. Prav tako mi je poznan primer hrvaškega nogometaša Ivana Klasnića, ki je v letu 2007 uspešno prestal dve operaciji presaditve ledvic.

Kako pogosti so tovrstni projekti in koliko pripomorejo k odločitvi posameznika, da postane darovalec človeškega organa?
Največjo moč imajo prav takšni projekti, kot ga sedaj izvajamo s sindikatom SPINS. Zelo pomembno je posredovanje informacij in kdo za tem posredovanjem stoji. V primeru projekta, katerega pobudnik je SPINS so v vlogi prenašalcev informacij nogometaši, junaki v lokalnih sredinah, ki se s svojim sporočilom dotaknejo marsikaterega posameznika. To je vsekakor velika prednost pred običajnimi prijemi in načini ozaveščanja družbe.

Ali menite, da je šport tisto področje s pomočjo katerega lažje pridemo do želenih sprememb v družbi in nenazadnje sprememb miselnost posameznikov?
Vsekakor. Športniki s svojimi vrednotami in pozitivnimi lastnostmi prenašajo informacije v družbo. Tukaj je pozitivna selekcija oziroma izbor lokalnih »junakov« že narejen, kar kaže na veliko prednost pri dojemanju oglaševalske akcije. Zelo sem zadovoljna, da smo se aktivnosti lotili s skupnimi močni, preko športa in športnikov. Sem mnenja, da lahko naredimo velik korak k uresničitvi naših namenov in bolj pozitivnem sprejemanju področja transplantiranja človeških organov, v slovenski družbi.
 

Ostali intervjuji

Sorodni intervjuji

 • Akcija ”Podaj naprej” je dober zgled sodelovanja
  17.5.2017

  Akcija ”Podaj naprej” je dober zgled sodelovanja

  Zelo se veselimo akcije »Podaj naprej«, ki je dober zgled dveh skupin civilne javnosti, ki bosta skupaj ustvarili dogodke v mesecu maju 2012 in upamo, da bosta dosegli odlične sinergijske učinke.

 • Nerad potujem, a v Slovenijo bom prišel
  17.5.2012

  Nerad potujem, a v Slovenijo bom prišel

  S prisotnostjo na prireditvi Nogometna Gala SPINS XI je hrvaški estradnik podprl akcijo Slovenskega društva Transplant, v sodelovanju s Slovenija – transplant (Zavod RS za presaditve organov in tkiv) in SPINS.

 • Nogometaši na tvoji strani - Anej Lovrečič
  18.3.2011

  Nogometaši na tvoji strani - Anej Lovrečič

  Z nogometašem NK Olimpija Ljubljana, Anejem Lovrečičem smo strnili vtise o prvem, pilotskem, projektu Nogometaši na tvoji strani.

Sponzorji