Intervjuji

< nazaj

V Mantovi sem izgubil približno 75 odstotkov denarja

Datum: 17.5.2012

Sindikat SPINS si že nekaj časa prizadeva, da bi v Sloveniji ustanovil garancijski sklad za klube 1. SNL in 2. SNL po vzoru razvitih nogometnih držav Italije, Španije, Francije in še nekaterih. Izkušnje s takšnim skladom ima iz obdobja, ko je igral na Apeninskem polotoku, tudi Jasmin Handanović.

‘’V Italiji je v drugi ligi tako, da vsak klub vplačuje določeno vsoto denarja v garancijski sklad. Če klub, v katerem si igral, propade in ne izplača svojih obveznosti, si upravičen do zneska v višini največ 105 tisoč evrov. A to velja le za eno sezono. Jaz sem, danimo, imel sklenjeno triletno pogodbo z Mantovo, ki je propadla, a sem upravičen le nadomestka za eno sezono,’’ je podrobno opisal vratar Maribora, ki je bil v Italiji član Empolija in Mantove, ki je propadla leta 2010, in dodal: ‘’Od tega zneska se, tudi če si imel podpisano večletno pogodbo, odštejejo plače, ki si jih dobil v letu, ko je klub propadel. Jaz sem dobil eno plačo, torej sem upravičen vsote 105 tisoč evrov minus znesek, ki sem ga dobil od ene plače. Tega denarja še nisem dobil. Čakam že nekaj časa, a bom denar verjetno dobil šele čez nekaj let. Vprašanje je, kdaj bo prišla na vrsto Mantova, saj je imelo oziroma še ima težave v Italiji kar nekaj klubov.’’ Izkušeni vratar bo, ne glede na vse, izgubil kar nekaj denarja, ki bi mu moral pripasti.

‘’Podpisano sem imel, to ni skrivnost, triletno pogodbo, vredno 150 tisoč evrov letno. Približno 75 odstotkov tega denarja žal ne bom nikoli videl,’’ je priznal starejši izmed priznanih bratrancev Handanović.

‘’Sicer pa je v Italiji za nogometaše, kar se tiče pogodb, kar dobro poskrbljeno. Plače so v neto zneskih, klub bruto plača skorajda dvakrat več, kot pripade igralcem. Klubi namreč vplačujejo v pokojninski, garancijski in še en sklad, za katerega se nogometaš dogovori posamično in ga klub vplačuje za čas, ko preneha z igranjem v tujini. Za ta denar potem lahko zaprosiš tri mesece po prenehanju igranja v tujini. Jaz tega še nisem storil, a v prihodnosti zagotovo bom. Glede pokojninskega sklada pa je tako, da moraš v Italiji, da si upravičen do denarja, igrati pet let. Jaz sem žal le štiri,’’ je podrobno predstavil slovenski reprezentant in nekaj besed namenil še tematiki o zdravju nogometašev na italijanskih nogometnih zelenicah, kar je po smrti Piermaria Morosinija pereča tema na Apeninskem polotoku.

‘’Jaz sem imel dobre izkušnje, je pa verjetno s tem drugače od kluba do kluba. Že pred podpisom te pregledajo, pozneje sledijo redni pregledi. So pa to bolj osnovni pregledi. Ko sem se z reprezentanco odpravljal na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki, so bili pregledi veliko bolj temeljiti in obsežni,’’ je še povedal Handanović.

Ostali intervjuji

Sorodni intervjuji

Sponzorji