Intervjuji

< nazaj

Za zdravje nogometašev v Sloveniji slabo skrbijo

Datum: 17.5.2012

O tem, kako je v Sloveniji poskrbljeno za zdravje nogometašev, lahko marsikaj pove Damir Botonjić, izkušeni slovenski vratar, ki je pred več kot sedmimi leti doživel družinsko tragedijo. Njegov starejši brat Nedžad, takrat vratar Ljubljane, je na pomožnem igrišču štadiona v Šiški sredi treninga preminil zaradi srčnega zastoja, star komajda 25 let.

‘’Brat je imel težave, ki pa so jih pri takratnem klubu očitno spregledali. Zakaj, ni težko ugotoviti. Marsikje v Sloveniji so – in bojim se, da je tako še vedno -, dovoljenja zdravniki dajali kar tako. Brez, da bi nogometaša sploh pregledali. A tako seveda ne gre. Če avto ni vozen, ga pač ne voziš. Tako bi moralo biti tudi z nogometaši oziroma s športniki. Če bi bilo tako, kot bi moralo biti, bi verjetno marsikdo, ki ga več ni med nami, še živel. Ne verjamem, da je ta tragični dogodek, ki je v marsičem spremenil moje življenje, kaj spremenil. Vsaj jaz nisem opazil, da bi bilo tako. Ko se pri nas zgodi kaj tragičnega, se mesec ali dva o tem govori na dolgo in široko, potem pa vse skupaj potone v pozabo,’’ je povedal nogometaš, ki je trenutno brez kluba, nazadnje pa je branil za Olimpijo.

Zaradi tragedije, ki se je zgodila njegovi družini, je pravico poiskal na sodišču.
‘’Zadeva je že nekaj časa na sodišču, a za zdaj ni še nič odločenega. Verjamem, da bomo v kratkem videli, kako se bo razpletlo. Pa tu ne gre za denar in odškodnino, ampak predvsem za to, da bi se nekaj spremenilo,’’ poziva 32-letni vratar, ki je po smrti brata za nekaj let prekinil nogometno pot in imel težave tudi z depresijo. Ko se je spet vrnil na nogometne zelenice, je tehtal skorajda 180 kilogramov, a z močno voljo shujšal za več kot 70 kilogramov in se vrnil v tekmovalno formo.

‘’Prepričan sem, da so pregledi nogometašev v Sloveniji še vedno premalo profesionalni. Preiskav je mala množica, a pri nas smo deležni le tistih najbolj osnovnih. Vse je preveč rutinsko. Le zato, da je. Tudi pri Olimpiji, ko smo bili v tretji in drugi ligi, je bilo podobno. Opravili smo le osnovni pregled. Sam sem šel na svojo lastno pest h kardiologu, ki je opravil raznorazne preglede. Ko sem ugotovil, da je vse tako, kot bi moralo biti, sem bil miren,’’ pravi vratar, ki je pred leti igral tudi v Turčiji, kjer je bilo, kot pravi, povsem drugače.

‘’Tam so nogometaše pred podpisom pogodbe in tudi pred začetkom sezone res podrobno pregledali. Ni bilo možnosti, da bi kogarkoli pustili v ekipi, če ne bi bil zdrav. Že, če te je bolel zob, nisi dobil zdravniškega potrdila. Pri nas je drugače. Pa ne bi rad delal kateremu izmed slovenskih klubov. Verjetno je tudi kje v Sloveniji, v Mariboru, denimo, drugače. A tam, kjer sem igral jaz, ni bilo tako. Upam, da se bo vse spremenilo,’’ si je zaželel Botonjić.

Ostali intervjuji

Sorodni intervjuji

Sponzorji