Novice

< nazaj

SPINS bo opravil pogovore z nizozemskimi investitorji

Datum: 4.12.2012

Upravičen protest nogometašev obubožanega kluba NK MURA 05, na nedeljski tekmi proti vodilni ekipi prvenstva, NK Maribor, je bila kaplja čez rob nemogočih razmer, ki vladajo v tem klubu v zadnjem letu in pol. Nogometaši, ki vseskozi uživajo podporo sindikata SPINS, so zaradi neizpolnjenih obveznosti in laži nameravali izvesti celo stavko, vendar so si v zadnjem trenutku premislili ter tekmo odigrali.

Lažji odločitvi nogometašev je delno prispevala tudi prisotnost predsednika sindikata SPINS Dejana Stefanovića na sobotnem treningu ter kasneje na sestanku. Pri izraženih dvomih igralcev o namerah investitorjev iz tujine, je namreč predsednik sindikata pri svojih sodelavcih na Nizozemskem takoj preveril verodostojnost oseb in podjetih, ki jih predstavljajo. Izkazalo se je, da gre za kredibilne podjeme z dobrim imenom v mednarodnem gospodarstvu, ki so se za poštena izkazala tudi na športnem področju. Iz navedenega razloga ter zaradi razjasnitve razmer, je predsednik sindikata igralcem objubil sestanek na sedežu investitorja, kar so danes iz podjetja Readen Holding Corp. v Hilversumu tudi potrdili. Z direktorjem navedene pravne osebe, gospodom Steenbergnom, se bo namreč Dejan Stefanović sestal prihodnji ponedeljek zvečer.

Na sobotnem sestanku so bili igralcem predstavljeni vsi morebitni pravni zapleti napovedane stavke ter ponujena pravna pomoč pri razreševanju njihovih statusnih ter nastalih socialnih problemov. Sindikat SPINS je namreč v zadnjih letih denarno pomoč ponudil, tako igralcem NK Primorja, kot tudi igralcem NK Nafte, ter tako vsaj delno nadomestih izpad dohodka. Enako bo pomagal tudi igralcem NK Mura 05, če bo potrebno.

Vsekakor pa omenjena denarna pomoč ne more nadomestiti instituta garancijskega sklada, ki pa seveda pogojuje sodelovanje, tako NZS, kot tudi vseh klubov Prve lige. Le garancijski sklad lahko v prihodnosti zagotovi verodostojnost tekmovanja v Sloveniji. Nogometaši posameznih klubov, tudi NK Mura 05, zagotovo ne bi napovedovali stavk, če bi vedeli, da imajo na koncu sezone upanje za delno poplačilo svojih obveznosti. Za koliko individualnih stavk pa ste še slišali iz npr. Italije, kjer garancijski sklad uspešno deluje že nekaj let, čeprav na letni ravni propade kar nekaj nogometnih klubov. To je le eden od pozitivnih učinkov garancijskega sklada, vsak, čisto vsak, ki pa mu v tem trenutku nasprotuje, deluje proti interesom slovenskega nogometa. Bojimo se namreč, da bo podobnih napovedi v slovenskem nogometu še mnogo več.

Garancijski sklad je tema številka 1 v razgovorih sindikata SPINS s predstavniki NZS. V luči zadnjih dogodkov javno pozivamo nasprotnike uvedbe navedenega instrumenta, da obrazložijo, zakaj so proti uvedbi sklada (več o skladu na http://www.spins.si/aktivnosti_projekti/1/garancijski_sklad). Dosti nam je skrivalnic. 

Opozoriti moramo tudi na žaljiva mnenja in komentarje nekaterih slovenskih novinarjev v zadnjem času (npr. Nejedly, v Delu, 3.12.2012), ki so plod nepreverjenih dejstev in bifejskih natolcevanj ter posledica klečeplazne politike slovenskih športnih medijev. Pravi kriminalci slovenskega športa, ki bi jih z lahkoto postavili na zatožno klop, se skrivajo za podkupljivimi olivnimi peresi nekaterih slovenskih športnih medijev (vsi vemo, o katerih novinarjih govorimo), in sicer z netenjem nepotrebnih sporov ter obtoževanjem nadpovprečno uspešnih športnikov. Le vprašajte Primoža Kozmusa, Tino Maze ali Robija Korena. Objektivnost je tu že zdavnaj izgubila tla pod nogami, posledice pa zdaj čutimo vsi. Ni slovenska nogometna reprezentanca dovolj poučna zgodba?

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji