Novice

< nazaj

Slovenija športnikom nudi najslabše pogoje v Evropi

Datum: 26.11.2006

 FIFPro in Evropska komisija sta skupaj s svetovalno in revizijsko družbo Ernst & Young že drugič opravila raziskavo, v kateri so skušali ugotoviti, katera država ima najugodnejši davčni in pokojninski sistem za poklicne nogometaše (pokojninski skladi, davčne ugodnosti...). Slovenija se je zelo slabo odrezala, saj je na zadnjem, 20. mestu, skupaj z Avstrijo, v raziskavi pa je bilo vključenih 21 držav.
Na čelu je Norveška pred Nizozemsko, Španijo in Veliko Britanijo. Podobno raziskavo so v desetih državah opravili že leta 2001, v kateri pa je bila prva Velika Britanija pred Nizozemsko in Belgijo, predzadnja je bila Španija, zadnja pa Danska, ki je letos šesta. Zanimiv je odgovor na vprašanje, kaj je slednji državi v vsega petih letih iz repa uvrstilo v sam vrh. Španija je uvedla posebni pokojninski sklad v kombinaciji s posebnim sistemom plačevanja avtorskih pravic. Danska je prav tako uvedla poseben pokojninski sklad, in ugodno emigrantsko politiko. S temi ukrepi, ki jih je sprejela vlada, bi bila Danska celo na čelu, nižje pa je zaradi sorazmerno visokih davkov. Nazadovala je Velika Britanija, ki je v svoji pokojninski politiki krepko spremenila starostno mejo; prej so lahko nogometaši prejemali pokojnino že po 35 letu starosti, sedaj pa je za vse, ki na novo pristopijo v pokojninski sklad, starostna meja zvišana na 50 let. Avstrija je bila leta 2001 na lestvici peta za Nemčijo, sedaj pa je s Slovenijo zadnja.
"Zaključke raziskave in predloge za spremembe bodo predstavili v ponedeljek na Konferenci o socialnem dialogu v stavbi Evropskega gospodarskega združenja v Bruslju v Belgiji. Želimo spodbuditi evropske državam, da bi sprejele vsaj minimalne standarde in začele uvajati pokojninske sklade za nogometaše. Vse preveč je namreč primerov, ko nogometaši, tudi največji zvezdniki, po končanih karierah ne najdejo poti, da bi začeli nove kariere in našli zaposlitev. Največji problem pa predstavljajo številni mladostniki, ki veliko prezgodaj končajo igrati nogomet zaradi poškodb ali nesoglasij zaradi prestopov med klubi. Ne dobijo niti priložnosti za uveljavitev na najvišjih sceni, ki pa je sicer rezervirana le za peščico. Mnogi so obsojeni na porazne življenjske razmere. Naša naloga je, da skušamo omogočiti normalo življenje vsem in jim med drugim omogočiti tudi ustrezno izobrazbo," je dejal Theo van Seggelen, generalni sekretar FIFPro. (STA)

Vrstni red držav z najboljšo pokojninsko in davčno politiko za poklicne nogometaše:

1. Norveška
2. Nizozemska
3. Španija
4. Velika Britanija
5. Belgija
6. Danska
7. Portugalska
8. Italija
9. Nemčija
10. Francija
11. Ciper
12. Finska
13. Poljska
14. Irska
15. Madžarska
16. Romunija
17. Grčija
18. Švedska
19. Švica
20. Avstrija
20. Slovenija

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji