Novice

< nazaj

Delovanje nogometnih agentov zopet urejeno v okviru pravil

Datum: 11.1.2023
Svetovna nogometna zveza FIFA je včeraj objavila nova pravila, ki urejajo delovanje področja nogometnih agentov oziroma zastopnikov nogometašev. Področje se v okviru pravil ureja ponovno po letu 2015, ko je bil sistem tako imenovanega liocenciranja nogometnih agentov ukinjen. Pri nastajanju dokumenta je aktivno sodelovalo tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, katerega član izvršnega odbora je predsednik SPINS, Dejan Stefanović.
 
Zastopnik nogometašev oziroma agent je v skladu z novimi pravili lahko samo fizična oseba, ki bo morala opraviti izpit in za svoje delo pridobiti licenco. Objavljena pravila, ki so včeraj stopila v veljavo, se trenutno upoštevajo le delno. To pomeni, da so posazmezniki, ki želijo postati zastopniki nogometašev, od včeraj dalje obvezani opraviti izpit, s čimer bodo pridobili licenco. Navedeno ne velja za agente, ki so že imeli veljavno licenco FIFA in so bili neprekinjeno registrirani kot posredniki. Vsebinsko izvajanje pravil v praksi, na primer da lahko nogometaša zastopa le posameznik z licenco, omejitve plačil in ostalo, pa stopi v veljavo po 1. oktobru 2023. Vse obstoječe pogodbe o zastopanju, ki so jih nogometaši podpisali z njihovimi agenti pred 16. decembrom 2022, bodo veljale do njihovega poteka.
 
Prav tako morajo nacionalne panožne organizacije svoje pravne akte uskladiti v skladu z novimi standardi. Pri tem bo aktivno sodeloval tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ki je s predstavniki Nogometne zveze Slovenije že spregovoril o tej temi. Rok za ureditev področja na nacionalni ravni je konec meseca septembra 2023.
 
FIFA je v okviru novih pravil natančno opredelila postopek licenciranja in kriterije primernosti posameznikov za delo agenta; veliko pozornosti je namenila tudi varstvu mladoletnih nogometašev; omejila je zastopanje večih strank pri prestopih; omejila je višino dogovorjenih plačil agentov; predvidela je vsebino in sklepanje pogodb o zastopanju, itn. Pomembno je omeniti, da se bodo vsa plačila pristojbin za storitve nogometnim agentom izvedla preko tako imenovane klirinške hiše FIFA, v skladu z njenimi predpisi.
 
Nova pravila bo sindikat SPINS v naslednjih tednih podrobno predstavil nogometašem in trenerjem v Sloveniji.

Dokument si lahko ogledate na tej povezavi (FIFA Football Agent Regulations)

Nogometna zveza Slovenije je vse deležnike v nogometu, o novih pravilih in postopkih obvestila preko okrožnice, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi (OKROŽNICA NZS). 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji