Novice

< nazaj

Z bananami proti rasizmu

Datum: 5.5.2014
Nešportni, rasistični, dogodek na nogometni tekmi med španskima kluboma Villarreal in Barcelona, ko je navijač domačega moštva ob izvajanju kota, Danija Alvesa, vrgel vanj banano, ta pa jo je pobral in brez sramu ugriznil vanjo ter nadaljeval z igro, je k akciji proti pojavom rasizma na nogometnih igriščih spodbudil nogometaše po vsem svetu.
 
Prvi je na dogodek reagiral Alvesov poškodovani soigralec Neymar, ki se je slikal s sinom, medtem ko sta oba jedla banano. Fotografiji je dodal podpis “Vsi smo opice. (We are all monkeys.)” Fotografija je preplavila družabne medije in ni minilo dosti časa, ko so mu sledili tudi drugi zvezdniki svetovnega nogometa - Roberto Carlos, Mario Balotelli, Hulk, Sergio Aguero, Marta, Willian, David Luiz, Oscar, Luis Suarez, Philippe Coutinho, Lucas Moura, Alexander Song, Robert Lewandowski in Fernandinho.
 
Prav tako so se na akcijo odzvali slovenski nogometaši, in sicer je NK Olimpija priključila svetovnim zvezdnikom z akcijo ”Ne rasizmu”, kjer so igralci v skladiščih sponzorja naredili nekaj lepih fotografij, s katerimi so opozorili na problematiko. Naj spomnimo, da je bil prav nogometaš omenjenega kluba, Miroljub Kostić vpleten v spor s temnopoltim nogometašem NK Maribor, Jean-Phillip Mendyjem, kjer krivca za prepir niso “našli”. Je pa NZS z rokovanjem in s posnetkom izjav obeh nogometašev odločno sporočila, da tovrstnim pojavom ni prostora na nogometnih igriščih in izven njih.
 
K akciji se je v okviru pobude Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro priključil tudi SPINS, ki vsako leto v okviru mednarodnega tedna aktivnosti FARE, z akcijo ”Pokaži nasilju in diskriminaciji rdeči karton” ozavešča športnike in javnost k preprečevanju nešportnih potez na športnih igriščih in tribunah.
 
 
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji