Novice

< nazaj

Belgijski nogomet združen proti nasilju nad nogometaši

Datum: 30.3.2016
Deležniki v belgijskem nogometu so stopili skupaj pri zaenkrat nevsakdanjem sporazumu, ki prepoveduje klubom izolacijo nogometašev od ostalega moštva oziroma zahtevo po individualnem treniranju. ”Takšen ukrep bi bil primeren za vse države EU,” pravijo pri svetovnemu združenju nogometnih sindikatov FIFPro.
 
Pri FIFPro so v preteklosti zaznali ogromno primerov prisiljene izolacije nogometašev in treniranja ločeno od ekip v katerih nastopajo, največkrat z namenom prisiliti športnika v podpis dokumentov, ki znižujejo finančne obveznosti kluba  ali kako drugače kratijo pravice nogometašev.
 
”V vsakem prestopnem obdobju smo bili obveščeni o številnih primerih zlorabe  in nadlegovanja nogometašev, za ketere so v klubih upali, da jih bodo po izolaciji in ustrahovanju zapustili. V sklopu socialnega dialoga na nacionalni ravni, nam je torej uspelo doseči nekaj pozitivnega, kar kaže na prave smernice razvoja” je povedal sekretar belgijskega sindikata profesionalnih nogometašev Stijn Boeykens.
 
Belgijski sindikat je tako ukrepal in dosegle sporazum s predstavniki belgijskih lig (Pro League in Nationale Voetballiga). Dogovor, ki bo v sklopu kolektivne pogodbe prišel v veljavo v naslednji sezoni (2016-2017) vsebuje naslednje minimalne zahteve:
- Igralcu mora biti omogočeno, da se udeleži treninga z ekipo, za katero nastopa.
- Individualni program treningov je dovoljen le, če je igralec poškodovan ali okreva po poškodbi.
- Treningi morajo biti pod nadzorom usposobljenega trenerja, ki je član tehničnega osebja.
Treningi morajo potekati v okviru rednega delovnega časa.
 
Pojav osamitve oziroma izolacije igralcev pa vsekakor ni vezan le na Belgijo. Tudi v drugih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je moč zaznati tovrstno početje klubov. ”Nadlegovanje, ustrahovanje in izolacija nogometašev so veliki problemi modernega nogometa. Prav zato je poteza belgijskega sindikata velik dosežek za tamkajšnji nogomet in posledično pravice nogometašev,” pravi vodja pravnega oddelka pri FIFPro Wil van Megen. ”V tistih državah, ki takšnega dogovora v sklopu kolektivnih pogodb ne poznajo, nogometašev svetujem, da podobne določbe vključijo v svoje pogodbe, s čimer se bodo izognili kasnejšemu neprimernemu ravnanju kluba,” zaključuje van Megen.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji