Novice

< nazaj

FIFPRO obeležuje 25. obletnico primera Bosman

Datum: 15.12.2020
Na današnji dan mineva 25 let, ko je Sodišče EU v Luksemburgu razsodilo v korist belgijskemu nogometašu Jeanu-Marcu Bosmanu in za vselej spremenilo nogometni svet. Na ta dogodek so se spomnili tudi pri svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPRO. Ob tej priložnosti so izdelali zanimivo galerijo, s katero so skozi prizmo časa ovekovečili posameznike, ekipe in njihove sindikalne predstavnike, ki so s svojimi dejanji, žrtvovanjem in pogumom pripomogli k izboljšanju statusnih pravic nogometašev in nogometašic po vsem svetu (interaktivna različica).
 
A prav danes se spominjamo primera Bosman, belgijskega profesionalnega nogometaša Jeana-Marca Bosmana, ki je dve leti igral v Liege RFC, ko se je poleti 1990 iztekla njegova pogodba. Klub je vezistu poslal novo ponudbo, ki mu je plačo znižala na 25 odstotkov prejšnjega dohodka. Bosman ni hotel podpisati nove pogodbe in je bil z odškodnino približno 500.000 evrov uvrščen na tako imenovano nogometno borzo.
 
Noben klub ni pokazal zanimanja, dokler se Bosman ni obrnil na Dunkerque. Francoski klub se je dogovoril z Liegeem, vendar je belgijski klub dvomil o solventnosti Dunkerqueja in zadržal potrebno potrdilo o prestopu. Liege je posledično Bosmana suspendiral za vso sezono, saj so takrat veljavna belgijska pravila o prestopih klubu dovolila, da je igralca suspendiral, ko se stranki nista mogli dogovoriti o novi pogodbi.
 
Osem dni kasneje je Bosman sprožil sodni postopek proti Liegeu in belgijski nogometni zvezi, ker sta mu preprečila prestop v drug klub. Leto kasneje je v postopek vključil tudi evropsko nogometno zvezo UEFA kot odgovornega deležnika za pripravo pravil o transfernem sistemu. Decembra 1991 sta se sodnemu postopku prostovoljno pridružila tudi francoski in nizozemski sindikat profesionalnih nogometašev (UNFP oziroma VVCS).
 
Trajalo je pet let, a 15. decembra 1995 je Evropsko sodišče razsodilo v korist Bosmana. Izključevalo je, da mora novi klub po izteku pogodbe nekdanjemu igralčevemu klubu plačati odškodnino. Hkrati pa je sodišče nogometaše izenačilo z vsemi drugimi delavci in v skladu z zakonitostmi prostega pretoka delovne sile znotraj Evropske unije, prepovedalo omejitev števila igralcev iz držav članic.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji