Novice

< nazaj

Povezava med srčnimi zastoji v nogometu in okužbo s Covid-19 ali cepljenjem znanstveno ni zaznana

Datum: 2.12.2021
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO v zadnjem obdobju prejema vse večje število sporočil, povezanih z morebitno povezavo med Covid-19 ali cepljenjem in nenadnim srčnim zastojem. V preteklem tednu je FIFPRO stopil v tesen stik s številnimi strokovnjaki (npr. kardiologi, predsednikom medicinskega odbora UEFA in zdravstvenim direktorjem francoske nogometne zveze (FFF)), da bi raziskali ali potencialna povezava temelji na znanstvenih dokazih. Enoglasni odgovor medicinske stroke je, da trenutno te povezave ni mogoče zaznati.
 
Pomisleke in prijave, ki prihajajo na sedež FIFPRO, tamkajšnji strokovnjaki jemljejo zelo resno. Trenutno lahko nogometašem posredujejo le zanesljive informacije, ki so jim na voljo s strani znanstvenikov, zato prehitrim in nepreverjenim zaključkom niso naklonjeni.
 
Podatki iz zdravstvenega registra FIFA
Na podlagi uradnega registra FIFA za nenadne srčne zastoje/smrti, med pandemijo niso opazili povečanega števila nenadnih srčnih zastojov, v primerjavi z obdobjem pred Covid-19, medtem ko strokovnjaki trdijo, da je povezava med nenadnimi srčnimi zastoji/smrti in cepljenjem zelo malo verjetna.
 
Podatki iz zdravstvenega registra FFF
V francoskem profesionalnem nogometu niso zabeležili nenadnih smrti, ki bi jih popvzročil srčni zastoj Med 348 francoskimi profesionalnimi nogometaši, ki so okrevali po okužbi s Covid-19, so bile srčne nenormalnosti (ocenjene s fizičnim pregledom, EKG v mirovanju, ehokardiogram) zelo redke (1,2 %).
 
Študija, objavljena 28. novembra v "British Journal of Sports Medicine"
Med 571 mladimi športniki (iz različnih športnih panog, med katerimi je bil tudi nogomet; povprečna starost = 14 let), ki so okrevali po okužbi s Covid-19, so bile srčne nepravilnosti (ocenjene s fizičnim pregledom, 12-odvodnim EKG-jem v mirovanju, ehokardiogramom in EKG-testiranjem pri vadbi) zelo redke. Srčni zapleti, ki so zahtevali dodaten počitek in okrevanje so bili redki (<0,4 %).

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji