Novice

< nazaj

Nogometašice in nogometaši kot promotorji volitev v evropski parlament

Datum: 14.2.2019
Evropska divizija svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro in Evropski parlament sta podpisala strateško partnerstvo o informiranju in ozaveščanju o evropskih volitvah leta 2019 ter pomembnost glasovanja.
 
Strateško partnerstvo bo vključevalo imenovanje ambasadorjev za spodbujanje volitev 23. in 26. maja. Nilla Fischer, reprezentantka Švedske, kapetanka VFL Wolfsburg in dvakratna članica najboljše enajsterice na svetu, je bila razglašena za prvo ambasadorko tega projekta.
 
"Nogometaši in športniki nasploh, imajo dolgo tradicijo zagovarjanja svojih pravic," je dejala Fischerjeva. „Pomembno je, da vsi ljudje izrazijo svoje mnenje in se zavzamejo za družbo, v kateri želijo živeti. Ne smemo pa prepustiti politikom, da namesto nas določajo, kaj želimo ali ne želimo.
 
"Velika odgovornost je postati ambasador Evropskega parlamenta, zato tokrat glasujem za enake pravice in pozivam ljudi, da glasujejo za tisto, kar je zanje najpomembnejše."
 
Evropski parlament bo na platformi thistimeiamvoting.eu v prihodnih tednih objavil nove evropske ambasadorje. Skupaj s FIFPro Europe so se sindikati nogometašev po vsej celini zavezali tudi k spodbujanju udeležbe na volitvah.
 
Nogometaši ne predstavljajo le srca najbolj priljubljenega športa v Evropi, temveč imajo močne povezave s skupnostmi, v katerih igrajo, je dejal generalni sekretar FIFPro Europe Jonas Baer-Hofmann.
 
"FIFPro Europe prevzame težave, s katerimi se ne srečujejo le nogometaši, temveč tudi tiste, ki pogosto vplivajo na širšo družbo," je dejal Baer-Hofmann. “Zato so posredno igralci zavezani k pomoči pri reševanju nastajanja socialnih krivic in boju proti diskriminaciji v vseh oblikah. Rad bi se osebno zahvalil predsedniku Evropskega parlamenta in njegovi celotni ekipi za to skupno pobudo."
 
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je poudaril pomembnost krepitve demokratičnih procesov in spodbujanja evropskih državljanov k aktivnemu delovanju, vključevanju v njihove skupnosti in sodelovanju na evropskih volitvah. »Nogometaši so državljani, ki imajo edinstveno sposobnost, da navdihujejo državljane - in evropske volitve leta 2019 so pomemben mejnik za državljane EU. "
 
Strateško partnerstvo na nacionalni ravni podpira 10 sindikatov profesionalnih nogometašev v Evropi: AIC (Italija), VDF (Avstrija), HUNS (Hrvaška), AFE (Španija), SJPF (Portugalska), SFS (Švedska), SPINS (Slovenija), CAFH (Češka republika), JPY (Finska) in PASP (Ciper).
 
Sindikati igralcev bodo v naslednjih tednih podpisali nacionalne sporazume o sodelovanju s predstavništvi Evropskega parlamenta v posameznih državah. Sindikat SPINS se bo v okviru tega srečanja tudi dogovoril, v kakšni obliki in obsegu bo projekt izveden.
 
Kot primer si na tej povezavi lahko ogledate video hrvaškega sindikata HUNS, kjer so že začeli z načrtovanimi dejavnostmi.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji