Novice

< nazaj

FIFA in FIFPRO sklenila dogovor o novem sporazumu o sodelovanju

Datum: 11.12.2022
Svetovna nogometna zveza FIFA in svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO sta se zavezala, da se bosta v korist profesionalnih nogometašev pogajala o novem sporazumu o sodelovanju, ki bo temeljil na sedmih ključnih področjih za nogometaše, vključno z njihovo vlogo pri odločanju in prihodnostjo reprezentančnih tekmovanj.
 
Po včerajšnjem srečanju v Dohi sta predsednik FIFA Gianni Infantino in predsednik FIFPRO David Aganzo podpisala dogovor, ki opisuje predlagano strukturo tako imenovanega sporazuma o sodelovanju, ki si ga bosta obe organizaciji prizadevali dokončati v prihodnjih mesecih.
 
Srečanja so se udeležili člani izvršnega odbora FIFPRO iz Afrike, Azije, Evrope in Amerike, med katerimi je bil tudi predsednik sindikata SPINS, Dejan Stefanović. Razpravljali so o več področjih sodelovanja, vključno s smernicami dobrega upravljanja, mednarodnim koledarjem tekem za moški in ženski nogomet ter pogoji nastopanja za nogometašice, na prihajajočem svetovnem prvenstvu FIFA 2023, za ženske.
 
Obstoječi šestletni sporazum o sodelovanju med organizacijama, je bil podpisan leta 2017. V skladu z njim sta FIFPRO in FIFA uvedla več izboljšav v korist profesionalnih nogometašev, vključno z novimi predpisi o materinstvu, nadgradnjami predpisov o zaposlovanju in skladom za zagotavljanje finančne pomoči igralcem, katerih klubi so propadli.
 
Sedem ključnih področij, ki bodo osnova novih pogajanj, bo: pogoji igranja in tekmovanja v reprezentančnem nogometu; profesionalizacija nogometa na svetovni ravni; postopki odločanja o priznavanju pravic igralcev kot delavcev; pogoji zaposlovanja domačih in mednarodnih igralcev; komercialni razvoj nogometa; inovativni projekti v korist igralcev; izobraževanje igralcev in načrtovanje kariere.
 
V skladu z dogovorjenim časovnim okvirom si bosta tako FIFA kot FIFPRO prizadevala, da bo nov sporazum sklenjen v letu 2023, poudarjen z zavezo k tesnemu in doslednemu sodelovanju pri zadevah, ki vplivajo na nogometaše.
 
Predsednik FIFA Gianni Infantino je dejal: "V zadnjih nekaj letih na številnih ravneh vse bolj sodelujemo s FIFPRO in to je še en korak v pravo smer. Seveda obstajajo pomembne zadeve, o katerih bo vedno potrebna razprava in izzivi, ki bodo zahtevali rešitve. To je lažje narediti, če delamo skupaj v duhu sodelovanja in medsebojnega razumevanja.“
 
Predsednik FIFPRO David Aganzo je dejal: "Pomembno je, da imamo deležniki v nogometu zdrav in odkrit delovni odnos. Vesel sem, da smo začeli delati v smeri novega sporazuma o sodelovanju, ki bo pripomogel k uveljavitvi glasu odločanja nogometašev in razvoja profesionalnega nogometa. Še naprej bomo napredovali pri varovanju statusnih pravic nogometašev. Poleg dokončanja tega sporazuma so za zdaj naše skupne prednostne naloge mednarodni koledarji tekem in pogoji nastopanja igralk na prihajajočem svetovnem prvenstvu za ženske."

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji