Novice

< nazaj

FIFPro in FIFA s podpisom dogovora o sodelovanju postavili mejnik

Datum: 6.11.2017

Svetovna nogometna zveza FIFA in Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro sta danes sklenili obsežen šestletni sporazum o sodelovanju, za krepitev odnosov med obema organizacijama in izboljšanje vodenja profesionalnega nogometa po vsem svetu. Dokument bo le kot nadgradnja dialoga, ki pri nas intenzivno poteka med sindikatom SPINS, NZS in klubi, vsekakor pomembno vplival na pozitivne odnose med deležniki v nogometu v Sloveniji ter razvoj našega nogometa.
 
Poleg tega je bil dosežen dogovor med FIFA, FIFPro, Evropskim združenjem profesionalnih klubov in Forumom svetovnih lig pod okriljem novoustanovljenega Odbora deležnikov v nogometu pri FIFA, ki vključuje konfederacije, združenja članov in profesionalne nogometne akterje. Nova pravila bodo racionalizirala reševanje sporov med igralci in klubi, zlasti v okviru odločitev v primeru zapadlih obveznosti. Spremembe bodo uvedle tudi novo določbo, s katero bi se izognili zlorabam nogometašev, kot na primer prisilo v samostojno trenirarnje in podobno. Ta sporazum je posledica 18-mesečnih pogajanj med FIFA in ostalimi ključnimi deležniki v nogometu.

 
Transferni sistem bo nadalje izboljšan, saj se je prej omenjeni Odbor pri FIFA dogovoril o ustanovitvi delovne skupine za preučevanje in izvedbo širšega pregleda in analize tega sistema. Skupne pobude vključujejo nadaljnji začetek licenciranja klubov, vzpostavitev nacionalnih neodvisnih razsodišč za reševanje sporov in razlago minimalnih pogodbenih zahtev z vsemi zainteresiranimi deležniki v nogometu na svetovni ravni. Zdravje in varnost igralcev bodo obravnavani, zlasti v zvezi z mednarodnim koledarjem tekem, o katerem naj bi zopet razpravljali z vsemi zainteresiranimi stranmi. Poleg tega sta FIFA in FIFPro zavezana k spoštovanju mednarodno priznanih človekovih pravic, vključno s poklicnim nogometom, spodbujanjem enakosti in interesov ženskih igralk nogomet in razvojem ženskega nogometa nasploh.
 
Zaradi teh zavez in izvajanja današnjega sporazuma bo FIFPro umaknilo pritožbo zoper FIFA, ki so jo na Evropsko komisijo vložili septembra 2015.
 
"Današnji dan predstavlja pomemben mejnik za dobro upravljanje profesionalnega nogometa," je povedal predsednik FIFA Gianni Infantino. "Pogajanja z deležniki v nogometu so bila zapletena in potrebni so bili kompromisi na vseh straneh. Na koncu je ta pogodba koristna za vse in končni zmagovalec je nogomet. Veselim se, da vidim enak pristop sodelovanja za razprave, ki se bodo začele zdaj v zvezi s širšim pregledom transfernega sistema v nogometu. Vse stranke - združenja, konfederacije, igralci, klubi in lige - imajo v tem procesu pomembno vlogo."
 
"FIFPro je zadovoljen z novim duhom sodelovanja, ki ga je pokazala FIFA in predvsem s pripravljenostjo poslušati glas nogometašev," je dejal predsednik FIFPro Philippe Piat. "To medsebojno razumevanje je pomagalo pri uvajanju največjih sprememb pravil transfernega sistema od leta 2001. Medtem, ko klubi v najbogatejših ligah vedno dobro ravnajo z igralci, obstajajo tudi druge lige, v katerih se rutinsko zanemarijo pravice do zaposlitve nogometašev. Te spremembe pravil bodo pomagale zaščititi približno 60.000 nogometašev, katerih pravice zagovarja in brani FIFPro. FIFPro je prav tako zadovoljen, da vsi deležniki v nogometu delijo enak pogled na izboljšanje sistema prenosa v interesu varovanja ”zdravja igre”. Veselimo se sodelovanja na tem področju."

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji