Novice

< nazaj

FIFPro finančno in moralno podprl primer Claudie Pechstein

Datum: 15.7.2015
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je danes oznanilo, da bodo finančno podprli bivšo nemško hitrostno drsalko Claudio Pechstein, ki preko mednarodne športne arbitraže in rednih sodišč v Nemčiji, že od leta 2009, dokazuje svojo nedolžnost in pravico do poštenega ter nepristranskega sodnega postopka.
 
Claudia Pechstein je v boju za svojo pravico, preko pravosodnih sistemov, v preteklih šestih letih nosila veliko finančno breme, zato so se nemški policijski sindikat, združenje FIFPro in zasebni donatorji odločili, da krijejo stroške postopka, ki bodo nastali v procesu na nemškem zveznem sodišču.
 
Pri primeru Pechstein je izrednega pomena, da bo sprejeta ustrezna in dokončna rešitev, ki bo pozitivno vplivala na prihodnost pravic športnikov in neodvisno ter demokratično vodenje politike športa. Sodni primer bo po mnenju pravnikov predstavljal mejnik na omenjenem področju.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je v izjavi za javnost izreklo tako moralno kot politično podporo nemški športnici. Zapisali so, da ima vsak športnik kot državjan in delavec pravico do pravičnega postopka v okviru neodvisnih in nepristranskih sodišč. Regionalna sodišča v Nemčiji so namreč odločila, da njen primer zlorabe nedovoljenih substanc, v letu 2009, na mednarodnem športnem razsodišču CAS, ni bil obravnavan ustrezno oziroma neodvisno.
 
FIFPro trdno zagovarja stališče, da CAS s svojo strukturo in vodenjem procesov, športnikom ne zagotavlja poštenega in neodvisnega odločanja. Tudi po strukturni reformi, ki jo je doživel CAS (sestava ICAS), športniki niso enakovredno zastopani pri imenovanju arbitrov in predsednika razsodišča ter posledično neodvisnosti razsojanja sporov. Na ostale sporne elemente, kot so visoki stroški postopkov in uporaba švicarskega prava v sporih, ki potekajo med strankami v različnih državah EU, pa se tako ali drugače opozarja že dalj časa.
 
FIFPro je trdno na stališču, da je tudi danes CAS ne zagotavlja nogometašev in drugih športnikov s strukturo in proces, ki je poštena do športnikov.
Tudi po strukturni reformi CAS ", sestava ICAS, imenovanje arbitrov in predsednik ne zagotavljajo športniki z enako zastopanost arbitrov in neodvisnosti sodišča. Druga vprašanja, kot postopkovno stroškov in uporabo švicarskega prava nasprotja med strankami s sedežem v EU so kritizirali prej.
 
Po besedah predstavnikov FIFPro je celovita reforma športne arbitraže nujna, v kateri pa morajo prav športnik odigrati aktivno in enakopravno vlogo. Prepričani so, da bo Claudia Pechstein tudi z njihovo podporo naredila zgodovinski korak, ki bo pomagal spremeniti arbitražni sistem tako, da bo v celoti spoštoval športnike in njihove pravice.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji