Novice

< nazaj

'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

Datum: 27.7.2022
Letošnje poletje v Angliji poteka že 13. Evropsko nogometno prvenstvo za ženske, ki znova podira rekorde gledanosti in dokazuje, da je ženski nogomet eden najhitreje razvijajočih se ekipnih športov sodobnega časa. Ob tej priložnosti je potekal tudi dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi predstavnica Slovenije, bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut. Namen srečanja je bila izmenjava praks o trenutnem stanju v ženskem nogometu, predvsem iz vidika profesionalizacije. Med udeleženci so bile bivše in nekatere še aktivne nogometašice, reprezentantke, prisotne pa so bile tudi razne interesne skupine ter strokovnjaki iz različnih področij. 

Forum je z nagovorom odprl generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann, ki je na kratko predstavil trenutno stanje in napredek popularnosti ženskega nogometa v zadnjih letih. V uvodu sta sledili dve predstavitvi, kjer sta spregovorila izvršni direktor angleškega sindikatata PFA Maheta Molango in Sarah Gregorius, ki je govorila o obremenjenosti profesionalnih nogometašic, ki igrajo na najvišji ravni tekmovanj.

V nadaljevanju so sledile diskusije, kjer so svoje izkušnje in mnenja izmenjevale različne interesne skupine. Predstavljene so bile naslednje vsebine: 
- Profesionalizem: uveljavljanje, trenutno stanje, napredek, stabilnost in individualni razvoj igralk, kjer sta svoje izkušnje delila tudi bivša igralka iz angleške Superlige ter direktor podjetja Sports Interactive, ki se ukvarja z razvojem video igric, med katerimi je najbolj poznana Football Manager.
- Mednarodni turnirji: o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti velikih tekmovanj je spregovorila tudi vodja tekmovanj v ženskem nogometu iz svetovne nogometne zveze FIFA.
- Mentalno zdravje: pomembnost mentalnega zdravja, pogostost težav, možne rešitve v primeru mentalnih blokad ter vpliv le-teh na nastop oziroma uspešnost. 
- Nosečnost in materinstvo: na aktualna vprašanja, ‘Kako nosečnost vpliva na kariero, kako jo vključiti v čas kariere, kako in kdaj trenirati?’, so odgovarjale bivše reprezentantke in matere. Obstaja kar nekaj primerov, kjer mame nogometašice zelo uspešno nadaljujejo svojo športno pot, za kar sta ključna primerna podpora in varnost. 

Prvi dan foruma je zaključil predsednik FIFPRO David Aganzo, ki je z napredkom razvoja ženskega nogometa v zadnjih letih zelo zadovoljen in pričakuje, da se bo ta trend tudi nadaljeval. Drugi dan se je vsebina nanašala na kolektivne pogodbe in na statusne pravice v državah, ki so trenutno najbližje enakopravni obravnavi nogometašic in nogometašev. Zatem je potekala delavnica v obliki okrogle mize, kjer so vse navzoče igralke opredelile stanje v državah iz katerih so prihajale, povedale svoje izkušnje ter delile svoja mnenja v povezavi z enotnimi in kolektivnimi pogodbami. Cilj delavnice je bil zbrati predloge in mnenja o vsebini enotne ter kolektivne pogodbe za nogometašice, ki je v državah, kjer je profesionalizem na najvišji ravni že nekaj časa stalna praksa.

Če želimo v slovenski ligi dvigniti raven nogometa je potrebno poskrbeti, da se igralke med kariero počutijo spoštovane, cenjene in varne ter da imajo zagotovljen stalni dohodek s katerim lahko normalno preživijo. Vprašanje časa je, kdaj bodo takšen standard lahko zagotovili klubi oziroma sponzorji, do takrat pa lahko k razvoju ženskega nogometa pripomoremo tako, da kot družba spodbujamo in podpiramo športnice na njihovi poti.  Ko enkrat vzpostavimo zavest, da je tudi v Sloveniji to možno, lahko ob potencialu, ki je prisoten, naredimo velik premik.

Na tej povezavi si lahko ogledate promocijski video dogodka.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji