Novice

< nazaj

ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

Datum: 28.1.2020
Od 20. do 22. januarja 2020 je v Ženevi tri dni potekal dialog med delegacijami športnih sindikatov pod vodstvom Svetovnega združenja športnikov (WPA), organizacije delodajalcev in vlad ter se je zaključil s sprejemom sklepov v obliki  točk soglasja (points of consensus).

Izvršni direktor WPA Brendan Schwab je po forumu dejal: "Iz sklepov je jasno razvidno, da morajo odnosi s športniki v svetu športa temeljiti tudi na svobodi združevanja in učinkovitem priznavanju pravice do kolektivnega dogovarjanja, ne glede na obliko razmerja med športnikom in športnim društvom. Svobodne, neodvisne, močne in reprezentativne organizacije športnikov so zato ključnega pomena."

„To pomembno priznanje organa, ki je pristojno za dostojno delo po vsem svetu, je sledilo njegovemu prejšnjem poročilu, da se športniki spopadajo s številnimi izzivi na delovnem mestu. To je zadnja v vrsti zavez agencij Združenih narodov, ki zahtevajo zaščito in spoštovanje mednarodno priznanih človekovih pravic športnikov."

Drugi pomembni sklepi, skladni z uveljavljenimi politikami WPA, vključujejo zahtevo, da so osebni razvoj, fizično in duševno zdravje ter socialno počutje igralcev bistveni za programe razvoja športnikov in dvojne kariere, otroke pa morajo varovati politike, ki so skladne z njihovimi interesi in mednarodno priznanimi standardi.

Poleg tega, da sklepi zagotavljajo okvir za neposreden dialog med združenji športnikov, delodajalci in mednarodnimi športnimi zvezami, le ti predvidevajo tudi druge pomembne ukrepe, ki vključujejo:

1) Nadaljnje spremljanje in dialog na ravni ILO.

2) Raziskave na regionalni ravni.

3) Vlade morajo sprejeti zakone, ki bodo zagotovili skladnost z dostojnim delom športnikov.

4) Namenski ukrepi, ki bodo zagotovili dostojno delo športnikov.

Na forumu so bili prisotni člani WPA in druge organizacije športnikov, vključno s slovenskima sindikatoma športnikov SPINS in SŠS, ki jih je predstavljal predsednik Dejan Stefanović.

V dialogu je sodelovalo tudi več mednarodnih športnih zvez, vključno z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK), Mednarodno nogometno federacijo (FIFA), Zvezo evropskih nogometnih zvez (UEFA), Mednarodno zvezo kolesarjev Unije (UCI) in Svetovno ragbi zvezo (IRB). Čeprav le te niso bile udeleženi v pogajanjih glede na tristransko strukturo ILO, imajo "druge zainteresirane strani" pomembno vlogo pri izpolnjevanju svojih odgovornosti in so del skupnih prizadevanj za zagotovitev dostojnega dela športnikov.

Ostale novice

Sorodne novice

 • COVID-19: FIFPRO pozdravlja ukrepe UEFA, CONMEBOL in FIFA
  18.3.2020

  COVID-19: FIFPRO pozdravlja ukrepe UEFA, CONMEBOL in FIFA

  FIFPRO v celoti podpira odločitve UEFA in CONMEBOL o preložitvi terminov prihajajočih tekmovanj, Euro 2020 in Copa America.

 • KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE
  12.3.2020

  KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je nogometašem, klubom in ligam pripravilo smernice o higienskih ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Tudi sindikat SPINS od vsega začetka aktivno spremlja situacijo in je v rednem stiku s predstav

 • FIFA in FIFPRO ustanovila ”garancijski” sklad za zaščito nogometašev
  3.3.2020

  FIFA in FIFPRO ustanovila ”garancijski” sklad za zaščito nogometašev

  Svetovna nogometna zveza FIFA in Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO sta dosegla dogovor o ustanovitvi tako imenovanega garancijskega sklada za zaščito nogometašev.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

Sponzorji