Novice

< nazaj

Odziv klubov 1. SNL na uvedbo Garancijskega sklada v nogometu

Datum: 12.7.2013
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) se je že meseca maja v dogovoru z Nogometno zvezo Slovenije na klube 1. SNL obrnil z željo, da bi ti podali svoje stališče do uvedbe t. i. Garancijskega sklada v nogometu. Predsednik sindikata, Dejan Stefanović, se je namreč takrat sestal z vodstvom Nogometne zveze Slovenije, kjer je bil sklenjen pozitiven dogovor o čim hitrejši uvedbi Garancijskega sklada, ki je po mnenju vseh deležnikov glede na aktualno stanje v slovenskem nogometu nujno potreben.
 
Kot smo že omenili, so bili vsi nogometni klubi, ki v sezoni 2013/2014 nastopajo v državnem prvenstvu 1. SNL, obveščeni o poglavitnih namenih, ciljih in usmeritvah uvedbe Garancijskega sklada v slovenskem nogometu. Dejstva, da je Garancijski sklad dejansko korektiv zakonsko dovoljeni prisilni poravnavi in preprečuje izkrivljanje konkurence med nogometnimi klubi; da pravila Garancijskega sklada namreč klubu, ki je s tem zmanjšal svoje obveznosti, preprečijo znižanje obveznosti do igralcev in s tem privilegiran položaj glede na ostale klube in da uvedbo Garancijskega sklada predvidevajo pravila in smernice UEFA predvsem v okviru spodbujanja politike finančnega fair playa v posameznih državah, so prepričala večino vprašanih klubov, da so se do uvedbe sklada pozitivno opredelili.
 
Po zadnjih raziskavah in ugotovitvah, ki so bile opravljene v okviru vseevropskega projekta proti nameščanju športnih tekem ”Ne nameščaj!” (”Don’t Fix It!”), Garancijski sklad dokazano preprečuje nevarne posledice športnih stav in s tem povezanega nameščanja tekem, saj so nogometaši v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti kluba upravičeni do izplačila določenega zneska iz tega sklada, kar je še dodatno spodbudilo klube k njihovi odločitvi.
 
Na poziv sindikata SPINS so se odzvali vsi klubi 1. SNL, pri čemer uradnega odgovora niso posredovali le pri ND Gorica, saj se njihov upravni odbor zaradi povečanih aktivnosti še ni uspel sestati in posledično opredeliti stališča do uvedbe Garancijskega sklada.
 
Sedem klubov se je do uvedbe Garancijskega sklada opredelilo pozitivno (svojega mnenja zaradi pomanjkanja informacij nista podala zgolj NK Celje in NK Triglav). Nekateri klubi so predlagali skupni sestanek, kjer bi sindikat SPINS Garancijski sklad, z uvedbo katerega se strinja tudi NZS, podrobneje predstavil, klubi pa bi nato podali enotno stališče. Izpostavili so, da je točnejšo vsebino, obseg, nadzor ter predvsem višino prispevka in način zbiranja sredstev treba še natančneje definirati.
 
Citirane odgovore klubov si lahko preberete tukaj.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

Sponzorji