Novice

< nazaj

Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

Datum: 21.10.2020
Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL, ki jih ob zavezujočih določbah enotne profesionalne pogodbe NZS klubi izkoriščajo za urejanje statusnih pravic nogometašev. O problematiki sta predstavnika sindikata spregovorila na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet NZS. 

Na seji je vodstvo sindikata prvoligaške klube opozorilo na neveljavnost mnogih določb klubskih pravilnikov, ki so v nasprotju z besedilom enotne pogodbe, in sicer predvsem v členih, kjer le ta postavlja jasne meje disciplinskih pravil klubov za posamezne kršitve, odreja tudi maksimalno višino denarnih kazni oziroma natančneje določa pravice nogometašev.

Najbolj sporni disciplinski pravilniki klubov določajo denarne kazni kot posledico slabe ali neborbene igre (tudi v primeru zmage), ki je v enotni pogodbi izrecno prepovedana, ločene treninge kot posledico subjektivne ocene odnosa do dela, brez plačila in možnosti pritožbe, ločene treninge kot kazen zaradi rezultata odrejenega testiranja fizičnih sposobnosti in med drugim tudi denarne kazni zaradi izgube ugleda kluba, ki je posledica slabih rezultatov. Nekateri pravilniki celo prepovedujejo pravico do pridobitve drugega zdravniškega mnenja in mnenja drugega fizioterapevta brez izrecnega soglasja nogometaša, omejujejo pravico do prostega gibanja nogometaša in pravico do zasebnosti z možnostjo da nogometašu kadarkoli odredijo odvzem telesnih tekočin.

Sindikat SPINS je na seji Komisije za profesionalni nogomet NZS pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi disciplinskih pravilnikov upoštevajo in spoštujejo določbe enotnih pogodb ter popravijo morebitna neskladja v obstoječih dokumentih.

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji