Novice

< nazaj

Sindikat opozoril na neveljavnost klubskih pravilnikov

Datum: 21.10.2020
Sindikat SPINS je v preteklih mesecih v praksi zasledil precej vsebinskih nepravilnosti posameznih klubskih pravilnikov klubov 1. SNL, ki jih ob zavezujočih določbah enotne profesionalne pogodbe NZS klubi izkoriščajo za urejanje statusnih pravic nogometašev. O problematiki sta predstavnika sindikata spregovorila na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet NZS. 

Na seji je vodstvo sindikata prvoligaške klube opozorilo na neveljavnost mnogih določb klubskih pravilnikov, ki so v nasprotju z besedilom enotne pogodbe, in sicer predvsem v členih, kjer le ta postavlja jasne meje disciplinskih pravil klubov za posamezne kršitve, odreja tudi maksimalno višino denarnih kazni oziroma natančneje določa pravice nogometašev.

Najbolj sporni disciplinski pravilniki klubov določajo denarne kazni kot posledico slabe ali neborbene igre (tudi v primeru zmage), ki je v enotni pogodbi izrecno prepovedana, ločene treninge kot posledico subjektivne ocene odnosa do dela, brez plačila in možnosti pritožbe, ločene treninge kot kazen zaradi rezultata odrejenega testiranja fizičnih sposobnosti in med drugim tudi denarne kazni zaradi izgube ugleda kluba, ki je posledica slabih rezultatov. Nekateri pravilniki celo prepovedujejo pravico do pridobitve drugega zdravniškega mnenja in mnenja drugega fizioterapevta brez izrecnega soglasja nogometaša, omejujejo pravico do prostega gibanja nogometaša in pravico do zasebnosti z možnostjo da nogometašu kadarkoli odredijo odvzem telesnih tekočin.

Sindikat SPINS je na seji Komisije za profesionalni nogomet NZS pozval odgovorne predstavnike klubov, da pri pripravi disciplinskih pravilnikov upoštevajo in spoštujejo določbe enotnih pogodb ter popravijo morebitna neskladja v obstoječih dokumentih.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Obvestilo članom SPINS
  17.3.2021

  Obvestilo članom SPINS

  Obveščamo vas, da je zaradi izrednih razmer, ki so posledica pandemije virusa Covid-19, Izvršni odbor NZS sprejel sklep o odlogu plačila dela obveznosti do zaposlenih in ostalih odvisnih oseb v nogomentih klubih.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami
  7.10.2020

  Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami

  Komisija za profesionalni nogomet NZS je včeraj, na sedežu NZS na Brdu, potrdila uveljavitev enotne pogodbe za trenerje, kar v praksi pomeni poenoteno ureditev pogodbenih razmerji.

 • Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti
  13.3.2020

  Kapetani prvoligaških klubov za prekinitev vseh aktivnosti

  Po posvetu s kapetani prvoligaških klubov smo NZS predlagali, da je potrebno v najkrajšem možnem času prekiniti vse aktivnosti v klubih. Nogometna zveza Slovenije je kasneje prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem.

 • KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE
  12.3.2020

  KORONAVIRUS: UKREPI IN NASVETI ZA NOGOMETAŠE

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je nogometašem, klubom in ligam pripravilo smernice o higienskih ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Tudi sindikat SPINS od vsega začetka aktivno spremlja situacijo in je v rednem stiku s predstav

Sponzorji