Novice

< nazaj

Koren ni novi Zahovič

Datum: 8.3.2010

Na XXXVII. novinarski konferenci Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS) je predsednik SPINS Dejan Stefanović se je v nogometni aferi, ki je izbruhnila med člani izbrane vrste in predsednikom NZS Ivanom Simičem, odkrito postavil na stran nogometašev.

Predsednik SPINS Dejan Stefanović je izrazil stališče Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) o nedavnih nesoglasjih med nogometno reprezentanco, ki jo v medijih predstavlja kapetan Robert Koren ter vodstvom Nogometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Ivanom Simičem? ''SPINS stoji za našimi člani. Upravni odbor je soglasno podprl zahteve in izjave reprezentantov v javnosti. Nogometaši so lahko vzor vsem slovenskim športnikom, kako se stoji skupaj na igrišču, pa tudi izven,'' je uvodoma dejal Dejan Stefanović.

Nemci prejmejo več, reprezentanca omogoča promocijo

Stefanović se je v nadaljevanju lotil pojasnjevanja pereče teme denarja, ki je sprožila spor odmevnih razsežnosti. ''Finančna konstrukcija NZS brez uvrstitve Slovenije na SP ne bi preživela. Zadnjih osem let je črpala sredstva z dveh velikih uvrstitev (EP 2000 in SP 2002) in podobno bo tudi v prihodnost,i zaradi povečanih prihodkov ob SP 2010,'' in v igri številk podal tudi primerjavo, da bo vsak nemški reprezentant - zaradi uvrstitve na SP bo prejel nagrado 50.000 evrov - v nasprotju z nekaterimi razlagami, ki krožijo v medijih, prejel bistveno več od slovenskega stanovskega kolega, saj je potrebno prišteti še okrog 250.000 evrov sponzorskih nagrad, za vsako odigrano tekmo v kvalifikacijskem ciklusu pa še 20.000 evrov.

Nogometna reprezentanca bo posredno priskrbela tudi sredstva za promocijo Slovenije pred in v času svetovnega prvenstva, saj bo četrtina celotnega zneska premij ob uvrstitvi na SP zaradi obdavčenja končala v rokah države. Republika Slovenija bo tako bogatejša za dobrih pol milijona evrov, ki jih bo namenila prav omenjenim dejavnostim.

Sporne sličice in računalniška igrica

Stefanović je prisotnim novinarjem povedal, iz kje izvira jabolko spora pri dogovarjanju višine nagrad. Na koncu naj se ''sprti'' strani ne bi mogli zediniti okrog 190.000 evrov, ki izhajajo iz pogodb za uporabo likov igralcev za priljubljeni album samolepilnih sličic Panini (150.000 evrov) ter računalniškega podjetja EA Sports, za računalniško igrico FIFA WC 2010 (40.000 evrov), dveh zadevah, ki bosta v sledečih mesecih zagotovo obnoreli mlajše ljubitelje nogometne igre.

''NZS si je prisvojila osebnostno pravico reprezentantov zaradi javne uporabe osebnosti in lika ter hotela razdelitev odstotkov v razmerju 60:40, igralci pa na to niso pristali. Še več, igralci so razpolaganje z njihovimi javnimi podobami s podpisom izjav prenesli na SPINS, denar pa bi se tako porabil za potrebe delovanja sindikata, s tem pa bi neposredno pomagali nogometašem in kolegom. Zaradi tega vsekakor niso lakomni, kakor jih nekateri obtožujejo.'' Povedal je, da je igralce zelo zmotilo tudi javno operiranje predsednika s številkami, še preden je prišlo do končnega dogovora, odnose sindikata SPINS s predsednikom NZS pa je v njegovem dosedanjem delu mandata ocenil za zelo korektne.

Volilna skupščina je farsa

V celotni zadevi sodu izbilo dno vprašanje zaupnice predsedniku, saj v skupščini in izvršnem odboru igralci nimajo niti enega predstavnika. ''Volilna skupščina 7. aprila je farsa. Njen namen je le, da predsednik pridobi točke v javnosti. Kdo bo 7. aprila glasoval o kom? SPINS podaja apel, da predsednik Simič umakne odstopno izjavo, preneha z obtoževanji in se osredotoči na SP 2010 ter preostale naloge (tudi garancijski sklad) ali pa odstopi, ker se z reprezentanti ne da več živeti skupaj, '' je povedal Stefanović, ki namesto pravilnika o nagrajevanju in premijah vidi boljšo rešitev v kolektivni pogodbi in socialnem dialogu ter za konec dodaja: ''Koren ni novi Zahovič in ne bo se ponovila Koreja. Raje naj odide predsednik kot pa reprezentant. On ne igra, doslej tudi še ni sprejel nič v korist slovenskih nogometašev. Upam da bo, saj je obljubil veliko.''

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji