Novice

< nazaj

Poudarek na duševnem zdravju in prehodu v obdobje po končani karieri nogometašev

Datum: 10.1.2019
Sindikat športnikov oziroma profesionalnih nogometašev Norveške NISO in predstavniki profesionalnih klubov so se dogovorili, da bodo povečali ozaveščenost o duševnem zdravju in znotraj klubov določili osebo zaupanja, na katero se lahko posamezniki obrnejo, če so zaskrbljeni ali depresivni.

Predsednik NISO Joachim Walltin je dejal, da je zelo pomembno, da lahko nogometaši in drugi športniki govorijo z neodvisno osebo, če potrebujejo pomoč. "Zavedamo se, da igralci ne bodo povedali svojemu trenerju, če imajo težave z duševnim zdravjem. Menimo, da je ta sporazum velik napredek na tem področju."

NISO že zaposluje psihologa, Daga Søruma, ki prejema vse več pozivov za podporo tako moških športnikov kot ženskih športnic.

Walltin je dejal, da je verjetno več igralcev, ki potrebujejo pomoč, kot tistih, ki so že stopili v stik s Sørumom, kar v prihodnosti povečuje potrebo, da bodo tudi klubi zagotavljali finančno pomoč. Ob tem sta obe strani sklenili, da bo v klubu delovala pooblaščena oseba, ki bo odgovorna za karierni prehod športnikov." Tudi to je velik korak naprej," je dejal Walltin. »Želimo si, da bi nam klubi pomagali pridobiti več udeležencev pri načrtovanju druge kariere in uporabiti storitve, ki jih nudimo.« NISO in Norveška nogometna zveza sicer že financirata karierni center za športnike, ki jim svetuje pri izobraževanju, ponuja individualni coaching in jih povezuje s potencialnimi delodajalci.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

Sponzorji