Novice

< nazaj

Konferenca FIFPRO: raziskava o prirejanju rezultatov prijateljskih tekmovanj

Datum: 6.12.2021
V preteklem tednu je bila na sedežu svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO organizirana mednarodna konferenca na temo boja proti prirejanju rezultatov športnih tekmovanj, ki se jo je udeležilo preko 90 delegatov, med katerimi je bil tudi predsednik SPINS, Dejan Stefanović. Prisotni so bili predstavniki belgijske in nizozemske vlade ter evropske nogometne zveze UEFA, svetovne nogometne zveze FIFA in Interpol-a.

Skupaj s FIFPRO je bil pobudnik za organizacijo dogodka Steve Menary, vodja projekta Erasmus+, ki ga financira Evropska komisija. Menarey je namreč z Univerzo v Nikoziji, na Cipru, raziskoval dogovarjanje tekem na prijateljskih tekmah. Raziskava je bila izvedena s pomočjo igralcev in sindikatov igralcev na Malti, Cipru in v Grčiji ter ostalih nogometašev EU.
 
Menary je prisotnim predstavil povzel izsledke raziskave, ki nazorno kažejo, da je bilo lani odigranih 73 sumljivih prijateljskih tekem, in poudaril pomanjkanje pravil in omejitev tako agentov, ki prirejajo prijateljske tekme, kot tako imenovanih podatkovnih skavtov, ki v realnem času posredujejo informacije stavnicam.
 
Frederique Winia, vodja službe za člane FIFPRO, je predstavila posodobitev globalne uvedbe aplikacije Red Button, ki jo podpirata tako FIFA kot UEFA. Le ta ščiti varnost igralcev, tako da jim omogoča popolnoma anonimno poročanje o zaznavi nepravilnosti v nogometu. Samir Arab, malteški igralec, ki je sodeloval v policijski preiskav, je predstavil nevarnosti, ki se skrivajo pri poročanju o kočljivih informacijah, in dejal, da je nekdanji soigralec utrpel psihične težave, potem ko so mu grozili in ga preganjali. Roy Vermeer, direktor pravnega oddelka FIFPRO je dejal, da so klubi zaradi neplačila plač in neoskrbe stabilnih pogojev zaposlovanja igralci postali bolj ranljivi za tovrstne deviantnosti. Vodja oddelka za integriteto pri FIFA, Ennio Bovolenta in obveščevalna uradnica UEFA Angela Celestino sta prav tako predstavili strategiji svojih organizacij za boj proti prirejanju rezultatov tekem. Med govorci sta bila tudi Simon Cullis, vodja integritete pri ponudniku podatkov STATS Perform in Khalid Ali, izvršni direktor Mednarodnega združenja za integriteto stav. Claudio Marinelli, član Interpolove delovne skupine za prirejanje tekem je predstavil,  kako mednarodna policija spodbuja nacionalne vlade, naj preiščejo manipulacijo tekem.
 
Menaryjevo poročilo bo na podlagi njegovih raziskav in video posnetkov konference objavljeno na spletni strani projekta Erasmus+.

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji