Novice

< nazaj

Nova raziskava v okviru projekta “Mind the Gap”

Datum: 4.10.2021
Pri anketi je tokrat sodelovalo 282 aktivnih in upokojenih nogometašev in nogometašic iz 33 držav po vsem svetu. Približno 78 odstotkov vprašanih je bilo moških, od the približno 68 odstotkov še aktivnih, 45 odstotkov vprašanh pa je zabeležilo vsaj en nastop za svojo reprezentanco.
 
Izsledki raziskave kažejo, da kar 67 odstotkov nogometašev ni prepričanih o svoji karierni poti po zaključeni športni kaireri. Ti presenetljivo visoki odstotki torej kažejo, da dva od treh profesionalnih nogometašev, iz kakršnega koli razloga, nista namenila veliko časa načrtovanju obdobja po končani športni karieri, čeprav vsi vedo, da je njihova nogometna kariera relativno kratka.
 
Omeniti je vredno tudi, da kar 54 odstotkov vseh anketiranih igralcev ni prejelo pomoči pri načrtovanju svoje kariere. Prehod v obdobje po končani športni poti je lahko za nekatere igralce duševno težaven čas in FIFPRO, kot avtor raziskave, močno verjame, da mora nogometna industrija vložiti več sredstev, da jih pripravi na to pomembno življenjsko točko.
 
Raziskava je bila opravljena v sklopu kampanje “Mind the Gap”, mednarodnega programa, namenjenega ozaveščanju o kariernem usmerjanju in pomoči sindikatom nogometašev pri vodenju svojih članov in drugih športnikov pri njihovem celostnem osebnem razvoju.
 
V prvem poročilu iz leta 2018, v okviru omenjenega projekta, so raziskovalci bruseljske universe predstavili pregled področij razvoja igralcev, od izobraževanja in razvoja osebnosti do finančne pismenosti ter skrbi dobro počutje. Leta 2019 so sindikati nogometašev na Cipru, Finskem, v Grčiji, na Irskem in na Švedskem zaposlili pet novih usmerjevalcev celostnega razvoja športnikov (PDM). Drugo poročilo izvira iz leta 2019,  kjer so izsledki pokazali, da imajo športniki, ki študirajo, večjo verjetnost za uspešnejšo športno kariero. To je bila prva študija na svetu, ki je dejansko dokazala to povezavo.
 
Med nogometaši, ki so podprli kampanjo in spregovorili o koristih celostnega razvoja športnikov so nogometaši, med njimi kapetan Italije Giorgio Chiellini, argentinski branilec Fabricio Coloccini in nekdanji vratar Peter Enckelman. Podprli so jo tudi vodilni akademiki, vključno s profesorjem Davidom Lavalleejem na univerzi Abertay na Škotskem, in športniki iz drugih panog, vključno z nekdanjo nizozemsko kolesarko Iris Slappendel.
 
Zanimo dejsvo je, da na podlagi analize podatkov, nogometaši največ pomoči pri celostnem razvoju dobijo prav od sindikatov. Nekateri sindikati, člani FIFPRO, imajo bogate izkušnje in znanje na tem področju in so pri iskanju nove karierne poti pomagala na stotine nogometašem. Vendar pa so za tovrsten obseg izvajanja dejavnosti nujno potrebna tudi finančna sredstva, ki pa jih številni manjši sindikati nimajo na voljo.
 
FIFPRO zagovarja stališče, da je odgovornost celotne nogometne industrije, da pomaga igralcem, ki jim leta osebnostnega razvoja motijo ​​obveznosti do svojega kluba ali reprezentance. V Avstraliji, na Danskem in v Angliji na primer klubi, lige in zveze pomagajo pri financiranju programov celostnega razvoja nogometašev, ki jih izvajajo sindikati. “Takšen model naj bo vzor, tudi za ostale države,” menijo pri FIFPRO.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji