Novice

< nazaj

Objavljen prvi del analize raziskave v okviru projekta 'Mind the Gap'

Datum: 27.8.2019
V okviru projekta namenjenega pomoči profesionalnim nogometašem, da se pripravijo na življenje po športu, so raziskovalci z Univerze v Bruslju anketirali strokovnjake s področja priprave tovrstnih modelov in najboljših praks v okviru združenj oziroma sindikatov profesionalnih nogometašev.
 
Njihovo prvo poročilo je osredotočeno na vlogo osebja za podporo igralcem v združenjih/sindikatih, splošno znanega kot vodja celostnega razvoja nogometašev (PDM). Drugo poročilo o projektu bo objavljeno v prihajajočih mesecih, v katerem bodo tudi podrobneje opisane vloge PDM-jev.
 
Projekt 'Mind the Gap' so podprli mnogi zvezdniki svetovnega nogometa, med njimi tudi kapetan Italije, Giorgio Chiellini, sicer član upravnega odbor italijanskega združenja nogometašev AIC.
 
Kljub nekaterim že sprejetim pobudam se nogometaši še vedno redno srečujejo s težavami in pomanjkljivo podporo v zvezi s celostnim osebnim razvojem, izobraževanjem, psihološkim usmerjanjem, finančno pomočjo in svetovanjem pri zaposlovanju. To poudarja pomen sindikatov na področju nogometa, ki razvijajo programe za pomoč športnikom pri njihovi karierni tranziciji.
 
Zgodbe nogometašev pomagajo pri ozaveščanju o pomembnosti celostnega razvoja nogometašev med njihovimi kolegi. Skozi bazo podatkov je mogoče zlahka zbrati podatke, ki prikazujejo resnično vrednost programov celostnega razvoja športnikov. Ankete in intervjuji pomagajo meriti stopnjo zadovoljstva športnikov, kar posledično pripomore k razvoju in izboljšanju programa.
 
Vodje razvoja nogometašev nudijo celostno podporo igralcem. Področja na katerih so največkrat aktivni so: izobraževanje in razvoj, športna kariera, osebni razvoj, finančna pismenost in dobro počutje.
 
Poročilo prikazuje tudi dobre prakse, ki so jih PDM-ji opredelili kot učinkovite, vključno z:
 
-      Ustvarjanje ozaveščenosti med športniki
-      Vzpostavitev sodelovanja z različnimi deležniki v športu
-      Iskanje potrebnih virov za izvajanje programov
-      Ponudba različnih vrst podpore
-      Izdelava orodij in materialov, kot je baza podatkov o življenjepisu
 
Na tej povezavi si lahko ogledate izsledke in analizo raziskave.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji