Novice

< nazaj

Prvi uradni obisk sindikata SPINS pri novem ministru za šport, Matjažu Hanu

Datum: 1.3.2023
Predstavnika sindikata SPINS, sta opravila prvi uradni obisk pri novem ministru za šport, na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, gopodu Matjažu Hanu. 
 
Vsebina srečanja se je navezovala predvsem na iskanje rešitve oziroma možnosti obuditve Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov (ZPZPŠ-1), za katero se že nekaj časa, skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in ostalimi deležniki na področju športa, zavzemata Sindikat športnikov Slovenije in Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije. Pobuda k ponovni obuditvi zakona temelji predvsem na dejstvu, da bodo športniki, kot večinoma samozaposleni posamezniki, v prihodnje čutili negativne posledice sprememb davčne zakonodaje, delovnopravna zakonodaja pa je v tem pogledu že sedaj izrazito neugodna.
 
Predsednik SŠS, Dejan Stefanović je na srečanju izpostavil tudi posamezne določbe Zakona o športu (ZŠpo-1), predvsem tiste, ki na neprimeren način urejajo področje zaposlovanja športnikov in nadomestil ob prestopih le teh med športnimi društvi.
 
Prav tako sta predstavnika sindikata ministra obvestila o dejavnostih na področju diskriminacije in neenakovredne obravnave članic ženske A nogometne reprezentance, v primerjavi z njihovimi moškimi kolegi. Sindikat SPINS je s strani nogometašic že dobil pooblastila o zastopanju pri pogajanjih z NZS in drugih deležnikih na področju nogometa, z namenom izboljšanja njihovega statusa in enakovredne, nediskriminatorne obravnave. 
 
Minister se je na predstavljene vsebine odzval pozitivno, jih načelno podprl in pozdravil pobude predstavnikov Sindikata športnikov Slovenije. Potrdil je namero svojega predhodnika, dr. Igorja Papiča, da se pod okriljem Direktorata za šport, ki ga vodi v.d. direktorica direktorata, dr. Petra Robnik, imenuje strokovna delovna skupina, ki bo določila vsebine in strategijo sprememb Zakona o športu in obuditve Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji