Novice

< nazaj

Norveška je za nastopanje za izbrano vrsto izenačila pogoje dela med ženskami in moškimi

Datum: 16.10.2017
Norveška nogometna zveza je v preteklem tednu s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer bo moška ekipa finančno prispevala za žensko izbrano vrsto.
 
Predsednik norveškega sindikata športnikov NISO, Joachim Walltin, ki zastopa tudi interese profesionalnih nogometašev pozdravlja dogovor, ki je po njegovem vedenju prvi takšne vrste. Norveška nogometna zveza je tako predvidela podvojitev zneska, namenjenega ženski izbrani vrsti, v okviru, katerega nemajhni delež predstavlja tudi prispevek moških igralcev, ki ga trenutno prejmejo iz naslova komercialnih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru nacionalnih ekip. ”Na Norveškem je enakopravnost izrednega pomena, zato menim, da je dogovor pomemben tako za državo kot za šport,” je dodal Walltin.
 
Sklenitev dogovora je prišla v času, ko je neskladje med denarjem in pogoji za moške ter ženske akterje v nogometu aktualno vprašanje. Na primer, Danska je zaradi spora o financah pred kratkim preklicala prijateljsko tekmo proti Nizozemski, Irskim igralkam pa je bilo rečeno, da se preoblečejo v svoje trenirke v straniščih, saj bi morale njihov komplet dresov deliti z mlajšimi ekipami. "Na Danskem še vedno tečejo pogajanja, v ZDA recimo pa so se stvari izboljšale, vendar smo morda edina država, kjer so moški in ženske sedaj obravnavani enakovredno," je dejal Walltin.
 
Caroline Graham Hansen, članica norveške reprezentance, se je na družabnem omrežju Instagram zahvalila svojim moškim kolegom za donacijo. "Hvala, ker ste naredili ta korak za ženske športnice. Enaka obravnava in pomoč, nam bosta olajšali doseči naše sanje,” je napisala poleg fotografije moške ekipe.
 
Walltin je dejal, da je potrebno podrobnosti dogovora še podrobneje opredeliti, a kljub temu bodo najverjetneje ženske igralke prejemale mesečno vsoto, odvisno od števila nastopov za izbrano vrsto, medtem ko moški prejemajo svoj denar letno. ”Za dekleta bo to zagotovo občutna razlika. Nekatere od njih dejansko delajo ali študirajo, ob tem pa igrajo nogomet, zato je težko napredovati,” dodaja Walltin.
 
Walltin je dejal, da so izboljšani finančni pogoji le en vidik dogovora, ki se je nanašal na nogometašice in nogometaše. "Občutek resničnega spoštovanja je zanje zelo pomemben," je dejal.
 
Na novico se je odzvala tudi Tjaša Tibaut, igralka ŽNK Olimpija in reprezentantka Slovenije: ”pozdravljam dogovor, ki so ga sklenili na Norveškem. Upam, da bodo v prihodnosti tudi slovenske nogometašice deležne vsaj približno takšne podpore NZS in moških kolegov, s čimer bi bil dosežen velik napredek in podlaga za razvoj ženskega nogometa v Sloveniji.”
 

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

Sponzorji