Novice

< nazaj

Norveška je za nastopanje za izbrano vrsto izenačila pogoje dela med ženskami in moškimi

Datum: 16.10.2017
Norveška nogometna zveza je v preteklem tednu s člani nogometne reprezentance sklenila dogovor, ki zagotavlja enako finančno nadomestilo za nastopanje za svojo državo, pri čemer bo moška ekipa finančno prispevala za žensko izbrano vrsto.
 
Predsednik norveškega sindikata športnikov NISO, Joachim Walltin, ki zastopa tudi interese profesionalnih nogometašev pozdravlja dogovor, ki je po njegovem vedenju prvi takšne vrste. Norveška nogometna zveza je tako predvidela podvojitev zneska, namenjenega ženski izbrani vrsti, v okviru, katerega nemajhni delež predstavlja tudi prispevek moških igralcev, ki ga trenutno prejmejo iz naslova komercialnih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru nacionalnih ekip. ”Na Norveškem je enakopravnost izrednega pomena, zato menim, da je dogovor pomemben tako za državo kot za šport,” je dodal Walltin.
 
Sklenitev dogovora je prišla v času, ko je neskladje med denarjem in pogoji za moške ter ženske akterje v nogometu aktualno vprašanje. Na primer, Danska je zaradi spora o financah pred kratkim preklicala prijateljsko tekmo proti Nizozemski, Irskim igralkam pa je bilo rečeno, da se preoblečejo v svoje trenirke v straniščih, saj bi morale njihov komplet dresov deliti z mlajšimi ekipami. "Na Danskem še vedno tečejo pogajanja, v ZDA recimo pa so se stvari izboljšale, vendar smo morda edina država, kjer so moški in ženske sedaj obravnavani enakovredno," je dejal Walltin.
 
Caroline Graham Hansen, članica norveške reprezentance, se je na družabnem omrežju Instagram zahvalila svojim moškim kolegom za donacijo. "Hvala, ker ste naredili ta korak za ženske športnice. Enaka obravnava in pomoč, nam bosta olajšali doseči naše sanje,” je napisala poleg fotografije moške ekipe.
 
Walltin je dejal, da je potrebno podrobnosti dogovora še podrobneje opredeliti, a kljub temu bodo najverjetneje ženske igralke prejemale mesečno vsoto, odvisno od števila nastopov za izbrano vrsto, medtem ko moški prejemajo svoj denar letno. ”Za dekleta bo to zagotovo občutna razlika. Nekatere od njih dejansko delajo ali študirajo, ob tem pa igrajo nogomet, zato je težko napredovati,” dodaja Walltin.
 
Walltin je dejal, da so izboljšani finančni pogoji le en vidik dogovora, ki se je nanašal na nogometašice in nogometaše. "Občutek resničnega spoštovanja je zanje zelo pomemben," je dejal.
 
Na novico se je odzvala tudi Tjaša Tibaut, igralka ŽNK Olimpija in reprezentantka Slovenije: ”pozdravljam dogovor, ki so ga sklenili na Norveškem. Upam, da bodo v prihodnosti tudi slovenske nogometašice deležne vsaj približno takšne podpore NZS in moških kolegov, s čimer bi bil dosežen velik napredek in podlaga za razvoj ženskega nogometa v Sloveniji.”
 

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji