Novice

< nazaj

Obvestilo javnosti

Datum: 18.4.2012

V ponedeljek, 17.4. 2012, je imel sindikat SPINS v prostorih ZSSS v Ljubljani, razširjeno sejo upravnega odbora v povezavi z napovedanimi ukrepi zoper Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

Seji so prisostvovali delegati osmih prvoligaških klubov, opravičeno so izostali le predstavniki nogometašev Kopra (preiskava), nogometašem Maribora pa udeležbe ni dovolil trener, po njegovih besedah zaradi izjemno pomembnega tedna za NK Maribor.

Po razpravi, v kateri so vsi predstavniki klubov izrazili svoja stališča, ki so jih predhodno oblikovali v krogu svojih soigralcev, so bili SOGLASNO sprejeti sledeči sklepi:


1. V primeru Kravanja se, v skladu s statutom NZS, zoper ND GORICA sproži spor pred Mednarodno športno arbitražo (CAS);

2. V pričakovanju prve kolektivne pogodbe v nogometu in v EU nasploh (Autonomous agreement), ki bo podpisana ta četrtek v Bruslju, SPINS, pri pogajanjih z NZS, protestnih dejanj ne bo več pogojeval z vzpostavitvijo neodvisne arbitraže. Le ta je namreč ponovno zapisana v kolektivni pogodbi na ravni EU, ki jo bo Nogometna zveza Slovenije zavezana spoštovati. Z napovedanim prenosom pristojnosti vseh komisij Združenja klubov 1. SNL (ZNPL) bo hkrati izpolnjena tudi zahteva SPINS, da se ukine pritožbena komisija ZNPL, ki je sprejela sporno odločbo v primeru Kravanja.

3. Glede na nova razmerja in pravno ureditev v slovenskem nogometu, se NZS predlaga nov krog pogajanj, kjer pa SPINS ne odstopa od zahteve po čimprejšnjem sprejetju garancijskega sklada. Igralci NK Mura in NK Nafta se namreč nahajajo v brezizhodnem položaju, kjer jim kluba dolgujeta tudi po več kot osem mesečnih obveznosti po pogodbah. Licenciranje nogometnih klubov je smiselno le ob ustanovitvi garancijskega sklada, ki edini jamči tudi za enakopravnost med klubi.

4. SPINS bo igralcem NK MURA in NK NAFTA, ki še niso bili v težjem položaju, zagotovila primerno solidarno pomoč. Ob tem vodstvo SPINS upa, da NZS slovenskim nogometašem ne bo obrnila hrbta ter jim po svojih zmožnostih primerno pomagala.

5. Pripravi se predlog protesta v obliki podpore nogometašem NK MURA in NK NAFTA, ki se, v odvisnosti od poteka pogajanj, lahko izvede v naslednjih kolih. Če protest ne bo uspešen, se ukrepe stopnjuje do izpolnitve zahtev.

 

Ponovno moramo opozoriti, da je bil sestanek namenjen odločitvi članov SPINS-a o ukrepih, ki so vključevali tudi možnost napovedi stavke, nikakor pa ne dejansko napoved stavke, kot so naš dopis razumeli nekateri mediji. Vsekakor pa velja, da je stavka še vedno možna, čeprav naj bi se igralci NK Maribora odločili zoper to, kar je pripisati predvsem zmotnim predstavam zaradi neudeležbe na skupnem sestanku.

Zmotno nekaterim zapisom v medijih, je NK Maribor v tej odločitvi popolnoma osamljen. Vsi ostali nogometaši v 1. SNL še vedno izkazujejo solidarnost s svojimi kolegi, ki v klubih nimajo urejenih razmer.

V sindikatu SPINS izražamo obžalovanje nad priporom predsednika ZNPL in podpredsednika NZS Branka Florjaniča, saj bo Slovenija verjetno edina članica EU, ki v Bruslju, ta četrtek, na strani delodajalcev ne bo imela svojega predstavnika.

Športni pozdrav

Vodstvo SPINS

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji