Novice

< nazaj

Nogometaši kot Plaku potrebujejo boljšo zaščito

Datum: 29.8.2016
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je v primeru Plaku pozdravilo odločitev športnega razsodišča v Lozani CAS.
 
O primeru ”grozljivega ravnanja”, kot navaja CAS v svoji odločitvi, kluba Slask Wroclaw, s profesionalnim nogometašem Sebinom Plakujem, smo že pisali. Zdaj je primer dobil epilog še na sodišču, ki je potrdilo obtožbe igralca in mu odobrilo prekinitev pogodbe s poljskim prvoligašem.
 
Za svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je odločitev CAS le potrditev teženj, da so pojavi kot je izolacija nogometašev, individualno treniranje, nadlegovanje in nasilje nad njimi dovolj tehten razlog, da ima športnik pravico do enostranske prekinitve pogodbe.
 
Dejan Stefanović, predsednik SPINS in član izvršnega odbora FIFPro je  strogo obsodil ravnanje poljskih klubov in dejal, da je potrebno nadlegovanje in nasilje nad nogometaši izkoreniniti. ”Občudujem vztrajnost Plakuja, a na žalost njegov primer na Poljskem ni bil osamljen. Tudi v ostalih klubih so se dogajale mnoge nepravilnosti, ki pa nikoli niso dosegle sodnih dvoran. V primeru Plaku je nogometaš doživel šest grozovitih mesecev, ki vsekakor lahko vplivajo na njegovo nadaljnjo kariero. Klub pa zdaj bremenijo le ”manjše” finančne posledice,” dodaja Stefanović.
 
CAS je nogometnemu klubu Wroclaw odredil plačilo 5000 Švicarskih frankov, kot prispevek za pokritje stroškov v arbitražnem postopku. Poleg tega je naložil arbitražni komisiji poljske nogometne zveze, da odloči o višini odškodnine omenjenemu nogometašu. Naj omenimo, da je pred enim letom, v enaki odločitvi ta arbitraža odločila, da klub ni bil v prekršku.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji