Novice

< nazaj

Odziv predstavnikov športnih sindikatov na neprimerne izjave predsednika WADA

Datum: 26.7.2012

Najvišji predstavniki mednarodnih športnih sindikatov in njihovih svetovnih oziroma evropskih združenj, so zaradi neprimernih in proti športnikom ter njihovim predstavnikom usmerjenih izjav, predsednika svetovne anti doping organizacije WADA, Johna Faheya, tik pred začetkom olimpijskih iger v Londonu, organizirali novinarsko konferenco. Prav tako je bila ob tej priložnosti predstavljena pobuda o ustanovitvi svetovnega združenja športnih sindikatov, pod pokroviteljstvom organizacije UNI Sport PRO Global Union.

Novinarske konference v Londonu so se udeležile naslednje organizacije: svetovno združenje nogometneih sindikatov (FIFPro), evropsko združenje sindikatov na področju športa (EU Athletes), FICA (kriket), IRPA (ragbi), SNB in ABP (košarka) ter HSF (rokomet – Danska).

Izjava, ki je bila izrečena na sestanku izvršnega odbora WADA in ki je razburila predstavnike športnikov, je temeljila na prepričevanju športnikov in članov odbora WADA o nepomembnosti in
(ne)reprezentativnosti sindikatov na področju športa ter napeljevanju, k neupoštevanju oziroma bojkotiranju le teh.

Proti tej izjavi je bilo izrečenih kar nekaj utemeljeno krepkih besed, saj nobeden od predstavnikov športnih organizacij ne podpira takšnih potez. Predvsem se je večina izjav nanašala na neurejenost sistema, ki ga implementira organizacija WADA, notranje neurejenosti, predvsem pa na kratenje (osnovnih človekovih) pravic, ki se z odvzemi vzorcev in obveznim poročanjem športnikov o kraju, kjer se nahajajo (»whereabouts«), redno dogajajo. Omenjeni so bili tudi aktualni problemi, s katerimi se soočajo športniki v današnjem času, kot so življenje po športni karieri, izobraževanje, nasilje med in nad športniki, prirejanje rezultatov tekem, itn .

Bobby Barnes, član izvršnega odbora FIFPro je poleg nestrinjanja z izjavo predsednika WADA omenil tudi prirejanje rezultatov tekem, ki postajajo velik problem modernega športa, predvsem nogometa. Vse prevečkrat se obtožuje športnike, kot idejne vodje takšnih dejanj. "Za vsem skupaj stojijo kriminalne organizacije, zato se je problema potrebno lotiti globalno in vplesti vse aktivne deležnike, k složnemu sodelovanju", je dejal Barnes.

Ob zaključku novinarske konference je Walter Palmer, predstavnik UNI Sport PRO, povabil vse športnike, udeležence olimpijskih iger, da se pridružijo športnim sindikatom in tako ustvarijo neodvisen ter močan glas športnikov. Tako je s sloganov »TUDI TI ! (including you)« napovedal glavno temo naslednjega svetovnega kongresa  organizacije Uni Global Union, ki se bo zgodil med 15. in 17. novembrom 2012, v Nyonu (Švica).

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji