Novice

< nazaj

Vodstvo kluba NK Olimpija Ljubljana ovadeno zaradi izsiljevanja nogometašev

Datum: 19.1.2024
Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je včeraj na policiji ovadil vodstvo državnih prvakov, NK Olimpija, zaradi domnevnega šikaniranja in izsiljevanja četverice nogometašev. Dan pred tem pa je bil sprožen postopek ugotavljanja elementov delovnega razmerja tudi na Inšpektoratu za delo RS.

Kot smo že pred dnevi pisali, so pri NK Olimpija Ljubljana ob začetku priprav na spomladanski del prvenstva, od prve ekipe načrtno ločili štiri nogometaše, in sicer trenutno prvega strelca ekipe Portugalca Ruia Pedra, Mustafo Nukića, mladega avstrijskega reprezentanta Pascala Juana Estrado in nekdanjega srbskega reprezentanta Marka Mijailovića. Klub v tej sezoni na četverico nogometašev ne računa več, zato smo prepričani, da jih s svojim ravnanjem sili v predčasno prekinitev pogodbe.
 
Omenjena četverica z ekipo ni odpotovala na priprave v Turčijo. Danes je trenirala z mladinsko ekipo Olimpije, kar je stroga kršitev enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji.
 
Klub se je tokrat s ciljem, da doseže svoj namen, zadeve lotil na skrajno neobičajen, neprimeren in podel način. Nekateri nogometaši so namreč prejeli zahtevo, da se v zdravstveni ustanovi na Hrvaškem testirajo za koronavirus. Eden od nogometašev, ki se je posledično odločil za uraden PCR test v Ljubljani in dokazal, da je negativen, je nato v poznih večernih urah istega dne prejel še zahtevo, da v isti ustanovi na Hrvaškem opravi pregled z magnetno resonanco.
 
Zdravstvene težave bi lahko upravičile izostanek na pripravah s člansko ekipo, je pa zanimivo, da je vodstvo kluba za namen specialističnih pregledov izbralo bolnišnico na Hrvaškem. Zapletom z zdravjem pa s tem še ni konec. Sum se je še povečal po tem, ko je nogometaš, ki je prejel zatevo za zdravstveni pregled z magnetno resonanco, s strani kluba prejel potrdilo, da je poškodovan. Podpisan je zdravnik, ki ga je pregledal pred več kot tremi meseci, nogometaš pa je že pred zimskim odmorom normalno treniral z ekipo in igral tekme. Z izjemo težko razumljive človeške napake smo mnenja, da obstaja samo možnost ponarejenega podpisa ali pa dokumenta v celoti.
 
"Trenutno stanje predstavlja kršitev delovno-pravne in kazenske zakonodaje," pravi predsednik SPINS Dejan Stefanović, ki istočasno trdi, da je bila trojica od omenjene četverice nogometašev kaznovana tudi z odvzemom decembrskih dohodkov zaradi domnevnega komuniciranja z mediji. "Klub lahko prepove le komunikacijo o strategiji in taktiki igre ter drugih vsebinah, ki vplivajo na rezultat ekipe na terenu," še dodaja Stefanović in poudarja, da je svoboda govora ena temeljnih pravic.
 
V nastalem položaju je za četverico nogometašev edina prava rešitev posoja teh nogometašev v druge sredine ali pa dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe. Če se situacija v klubu ne uredi, bodo morali nogometaši sprožiti postopke prekinitve pogodb, SPINS pa bo od Nogometne zveze Slovenije zahteval tudi sankcije proti klubu in vsem odgovornim.
 
A tu ne gre le za slovenski problem, prav v tem tednu je podobno prijavo sprožil tudi sindikat nogometašev v Franciji (UNFP), kjer so se preko ugledne odvetniške družbe Temime odločili za ovadbo na državnem tožilstvu zoper vse klube, ki so izsiljevali ali na kakšen drug način nadlegovali igralce. Sindikat UNFP je namreč ugotovil, da so bile prakse izsiljevanje zelo razširjene, saj je bilo pod nezakonitim pritiskom kluba, da podaljšajo, prekinejo ali spremenijo vsebino svoje pogodbe kar 180 profesionalnih nogometašev. Najbolj izpostavljen je bil primer Kyliana Mbappéja, ki je bil lani poleti za 24 dni izključen iz prve ekipe Paris Saint-Germaina, ker ni želel podaljšati pogodbe za dodatno leto, do julija 2025.
 
"Vloga sindikata je, da skrbi za zaščito vsakega od zadevnih igralcev, vedno. Odločili smo se, da vložimo ovadbo v imenu vseh profesionalnih nogometašev, ki igrajo v Franciji, in prosimo tožilstvo naj sproži predhodno preiskavo in kazenski postopek zoper vsakogar, za katerega bo preiskava razkrila nepravilnosti,« dodaja vodstvo sindkata UNFP.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji