Novice

< nazaj

Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

Datum: 19.12.2016
V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.
 
John Hudson, direktor oddelka za družbenokoristne dejavnosti pri PFA je povedal, da so v letu 1986, ko so začeli izvajati tovrstne dejavnosti sodelovali z vsega šestimi klubi, danes trideset let pozneje, pa je ta številka zrasla na kar 92 profesionalnih nogometnih klubov. Obiski različnih družbenih skupin se navezujejo na aktualne družbene teme, ki so na primer ozaveščanje družbe o nevarnih boleznih, pojavu rasizma, kriminala, pomoči invalidnim osebam, osebam z demenco in tistim s težavami v razvoju.
 
”V vsakem klubu deluje oseba, ki skrbi za tovrstne dejavnosti. Nekateri večji klubi imajo zaposlenih preko sto oseb, ki skrbijo družbenokoristne projekte. Obiski športnikov ne temeljijo le na podpisovanju avtogramov, temveč imajo globlji pomen,” dodaja Hudson.
 
Sindikat PFA ima podpisan dogovor o sodelovanju na področju družbenokoristnih projektov z vsakim od klubov. V omenjenem dokumentu je natančno napisano, kakšne so dolžnosti in obveznosti profesionalnega nogometaša. Vsak obisk nogometaša je skrbno premišljen in načrtovan. Pred začetkom vsake sezone nogometaši izpolnijo vprašalnik, kjer izrazijo področje svojega zanimanja, saj se lahko le tako ob obiskih počutijo sproščeno in samozavestno. V povprečju naredijo nogometaši med 5 in 10 obiskov na tekmovalno sezono. Večina nogometašev te dejavnosti opravlja z veseljem. Klubi za različna področja delovanja, kot so zdravje, izobrazba, enakopravnost, med svojimi nogometaši, določijo ambasadorje. Prav tako, v dogovoru s sindikatom, določijo tako imenovane ”prvake lokalnega okolja”, ki so z opravljanjem družbenokoristnih aktivnosti zgled ostalim nogometašev in navijačem njihovega kluba. Med njimi je nekaj zvenečih imen, kot so Harry Kane (Tottenham Hotspur), Petr Cech (Arsenal), Willian (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United) in George Friend (Middlesbrough).
 
“Naš največji uspeh je, da smo uspeli k sodelovanju pri aktivnostih pripeljati vse, ki smo jih do sedaj povabili. V nekaterih primerih, kot je ozaveščanje o kriminalu, je nogomet prevzel celo vlogo države,” zaključuje Hudson.
 
Naj omenimo, da je tudi SPINS v preteklosti izvedel kopico družbenokoristnih projektov, s katerimi je nogometaše približal lokalnim skupnostim. Omembe vredni so vsekakor projekti Podaj naprej, Glave gor, Nogometaši na tvoji strani, Rožnati oktober, Parašport je šport, itn. .

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji