Novice

< nazaj

Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

Datum: 23.10.2020
Plačilna nesposobnost klubov in posledično neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti je pojav, s katerim se nogometaši v zadnjih letih srečujejo vse bolj pogosto. Klubi se zaradi različnih razlogov nemalokrat znajdejo v finančnih težavah, včasih celo neizhodnih, kar posledično vodi do plačilne nediscipline. Sindikat SPINS si vselej prizadeva zagotoviti varen status nogometašev, ukrepa pa tudi v primerih, ko pride do plačilne nesposobnosti ali celo stečaja posameznega kluba. V preteklih letih se je zvrstilo kar nekaj primerov, ko je sindikat s solidarnostno pomočjo ali posojilom finančnih sredstev klubom, rešil le te pred propadom. Takšne situacije pa navadno vodijo do posledic, ki jih lahko v obliki ogrožene socialne varnosti ali celo zdravstvenega varstva, na svoji koži občutijo nogometaši.
 
V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci dogovoriti o odlogu izplačil. 

V primerih, ko klubi dogovora ne spoštujejo, sindikat SPINS, svojim članom, v okviru določb Pravilnika o statusu in registraciji igralcev NZS, nudi brezplačno pravno svetovanje in pomoč ter izkorišča prednosti takoimenovanega hitrega postopka pri disciplinskem sodniku NZS. Trenutno sindikat s posredovanjem opominov klubom in pripravo zahtevkov članom za izplačilo pogodbenih obveznosti disciplinskemu sodniku beleži več kot deset postopkov, ki se rešujejo v korist nogometašev. Zadnji rešen primer je dolg do bivšega igralca NK Olimpija Ljubljana, Marka Putinčanina, ki je preko hitrega postopka pri NZS naposled le prejel zaostale obveznosti. 

Sindikat pa nikakor ni aktiven le na nacionalni ravni. V tem letu je arbitraže DRC FIFA, uspešno pomagal kar nekaj nogometašem, med katerimi so uspešno rešeni spori slovenskih nogometašev na Poljskem ter Matica Finka, v sporu z bivšim turškim delodajalcem.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji