Novice

< nazaj

FIFA objavila poročilo o človekovih pravicah (”For the Game. For the World”)

Datum: 15.4.2016
FIFPro, svetovno združenje nogometnih sindikatov pozdravlja izsledke raziskave oziroma poročila, ki je bilo opravljeno na pobudo svetovne nogometne zveze FIFA, na temo človekovih pravic, z naslovom "Za igro, za svet" (ang. ”For the Game, For the World”).
 
Poročilo, ki ga je predstavil profesor John G. Ruggie s harvardske univerze, se v glavnem sklicuje na posredne izkušnje združenja FIFPro, na področju nadlegovanja in pretepanja nogometašev, trgovine z mladoletniki in pregledom delujočih arbitražnih sistemom. Izpostavlja namreč, da v kolikor obstajajo pomembna vprašanja, vezana na kršitve človekovih pravic, morajo nogometaši imeti dostop do ne-športnih razsodišč.
 
Profesor Ruggie, uradnik Združenih narodov in eden vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju človekovih pravic, je dejal so nogometaši trenutno izredno ogroženi, predvsem tam, kjer se od njih zahteva podpis sporazuma o arbitraži, ki jim na splošno onemogoča dostop do nacionalnih ”ne-športnih” sodišč.
 
Športna razsodišča, ki so nogometašem na voljo - FIFA (DRC) in arbitražno razsodišče v Loussani (CAS) - so počasna in igralcem ne dajejo enakih pravic kot običajnim delavcem. Raziskava, ki jo je opravil FIFPro namreč kaže, da lahko postopki na FIFA DRC trajajo tudi dve leti ali več, kar vsekakor škodi kratkim karieram nogometašev.
 
V praksi je opaziti ponavljajoče pojave zlorab človekovih pravic, kot je primer Sebina Plaku-ja, ki je pod prisilo kluba samostojno treniral kar pet mesecev. Arbitraža na Poljskem je razsodila v korist nogometaša, zdaj pa Plaku čaka na odločitev mednarodnega športnega razsodišča CAS.
 
Med 25 ključnimi priporočili, ki jih izpostavi profesor Ruggie je pregled arbitražnega sistema v nogometu, ki "naj bi vključeval neodvisne strokovnjake kot tudi predstavnike igralcev ter drugih deležnikov."
 
Izvajanje celovite politike na področju človekovih pravic, v skladu z mednarodnimi standardi, je v prihodnosti eden od pomemben korakov za mednarodno nogometno zvezo FIFA. Kot navaja poročilo, to vključuje FIFA-ino priznanje vloge sindikatov, kolektivnih pogajanj in jasnih smernic za države, ki se potegujejo za organizacijo velikih mednarodnih turnirjev, kot je svetovno prvenstvo.
 
FIFPro pozdravlja izdelavo raziskave in se veseli nadaljnjega sodelovanja z vsemi zainteresiranimi deležniki v nogometu – vse z namenom izboljšanja človekovih pravic nogometašev, kot tudi ostalih športnikov.
 
"Upamo, da bodo izsledki tega poročila povzročili spremembe," je dejal generalni sekretar FIFPro, Theo van Seggelen. "Z osredotočanjem na človekove pravice vidimo večjo možnost, da bodo vsi nogometaši obravnavani s spoštovanjem in dostojanstvom."
 
V poročilu profesorja Ruggieja je moč zaznati tudi sklicevanje na mednarodno raziskavo z naslovom Črna knjiga nogometa za vzhodno Evropo) (angl. FIFPro Black Book Eastern Europe), v katerem je podrobno opisana razširjenost zlorab človekovih pravic v državah vzhodne Evrope. FIFPro trenutno izvaja novo globalno študijo, ki bo med ostalimi področji morda še globlje raziskala človekove pravice. Objava raziskave je predvidena še v tem letu.

Celotno poročilo v angleškem jeziku si lahko preberete na tej povezavi.

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji