Novice

< nazaj

Poškodba lahko športnika pripelje tudi do finančne stiske

Datum: 31.8.2017
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro svetuje nogometašem naj preverijo, koliko odstotokov pogodbenih obveznosti bodo prejeli, ko bodo poškodovani - po novih raziskavah je bilo namreč ugotovljeno, da jih nekateri dobijo malo ali celo nič.
 
Preiskava svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro je pokazala, da v štirih od 27 držav - Avstraliji, na Danskem, Nizozemskem in v Španiji - obstajajo univerzalno zavezujoči sporazumi, v katerih morajo vsi nogometaši dobiti polno plačo, v času, ko traja njihova poškodba.
 
Številni poškodovani nogometaši so plačani v skladu z nacionalnimi zakoni o zaposlovanju, čeprav imajo po medicinskih študijah ocenjeno 1000-krat večje tveganje za poškodbo v primerjavi z delavci v visoko tveganih panogah, kot sta proizvodnja ali gradbeništvo.
 
V Nemčiji, Švici in na Švedskem je igralcem po nacionalni zakonodaji zagotovljena polna plača le nekaj tednov po nastali poškodbi. V Romuniji, Ekvadorju, na Japonskem in v Maroku ni nobenega pisnega pravila ali zakonodaje, ki pravi, da je treba poškodovanemu nogometašu plačevati pogodbene obveznosti. Na Češkem nekateri klubi ponujajo igralcem le 50 % njihove plače. V Italiji in na Škotskem pravni predpisi določajo, da lahko poškodba zaradi nogometa, ki traja šest mesecev ali več, privede do tega, da igralec prekine pogodbo.
 
Louis Everard, član upravnega odbora FIFPro in direktor nizozemskega sindikata profesionalnih nogometašev VVCS, je dejal, da je bil pretresen nad dejstvom, kako malo zaščite uživajo nogometaši po svetu.
 
"Zdi se, kot da je pravična obravnava poškodovanih igralcev, v mnogih državah prevelik zalogaj za delodajalca," dodaja Everard. "Z leti sem se naučil, da morajo biti vsi dokumenti v pisni obliki, sicer ni podlage, da športnik poda kakršenkoli zahtevek,” je še dejal. "Nogometaši morajo preveriti svoje pogodbe in poiskati nasvete, če se pojavijo vprašanja ali dvomi."
 
V Avstraliji, na Danskem, Nizozemskem in v Španiji nogometaši prejemajo 100 % plače, medtem, ko so poškodovani, saj jim to omogoča kolektivna pogodba med ligo, klubi in sindikatom. V Angliji na primer standardna pogodba igralcu zagotavlja 18 mesecev celotne plače, vendar ne celotne pogodbe.

Tudi v Sloveniji je Sindikat SPINS v nastajajoči enotni pogodbi za igranje nogometa predlagal, da je nogometaš upravičen do 100 % izplačila mesečne plače, znižane za nadomestilo iz obveznega zavarovanja.
 
Raziskava FIFPro, iz katere so povzeti podatki, temelji na odzivih oziroma odgovorih na vprašanja 27 sindikatov profesionalnih nogometašev v Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji