Novice

< nazaj

Razlike v obravnavi med športnicami in športniki moramo odpraviti

Datum: 3.4.2023
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je v okviru svojega delovanja na področju enakosti spolov srečala s predstavnicami slovenske ženske nogometne reprezentance. Športnice so predsednici republike predstavile prizadevanja za enakost spolov na svojem področju, predsednica Pirc Musar pa jih je pri tem podprla in poudarila, da je razlike med obravnavi med športnicami in športniki potrebno odpraviti.
 
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je sestala s članicami slovenske ženske nogometne reprezentance Dominiko Čonč, Kristino Erman, Kajo Eržen, Laro Prašnikar in Matejo Zver, srečanja pa sta se udeležila tudi predstavnika Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, Dejan Stefanović ter Marko Levovnik, na katerega so reprezentantke prenesle pooblastilo o zastopanju v pogajanjih za enakovredno obravnavo in izenačitev pogojev nastopanja za slovensko reprezentanco. 
 
Predstavnice ženske nogometne reprezentance so predsednici republike predstavile svoja večletna prizadevanja za enako obravnavo in enake pogoje nastopanja ženske reprezentance in športnic ter ob tem izpostavile občutne razlike z moško reprezentanco, med katerimi so pogoji za treninge, oprema, lokacije tekem in plačilo.
 
»Razumem vas in vam želim pomagati,« je reprezentantkam sporočila predsednica republike, ki je ponovno poudarila, da mora sodobna družba stati in obstati na temeljih enakopravnosti, solidarnosti in dostojanstva, kar vključuje vsa področja našega življenja. Ocenila je, da so razlike v obravnavi med športnicami in športniki v sodobni družbi civilizacijsko nesprejemljive, zato jih je potrebno čimprej odpraviti. »Razlogi za razlike niso sprejemljivi in niso utemeljeni na objektivnih dejstvih,« je dejala in podprla prizadevanja športnic. Dodala je, da se je v okviru svojih pristojnosti pripravljena vključiti v prizadevanja za odpravo razlik, še naprej pa bo na pomen enakosti spolov opozarjala v svojih javnih nastopih.
 
Sindikat SPINS si bo še naprej aktivno prizadeval, da se pogoji nastopanja in splošna obravnava slovenske ženske A nogometne reprezentance v čim krajšem času izenači s pogoji moške A reprezentance, s čimer bi se njihov status povzdignil na mednarodno primerljivega s tistimi nogometno razvitejšimi državami, ki so že storile ta pomemben korak v razvoju ženskega nogometa. Za končno dosego cilja bo vsekakor potrebna sprememba Pravilnika o nogometnih reprezentancah Slovenije in pa sklenitev kolektivne pogodbe z Nogometno zvezo Slovenije, ki bo urejala dotično področje.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji