Novice

< nazaj

Forum predstavnikov športnih sindikatov v Bruslju

Datum: 6.2.2012

Na sedežu evropskih sindikatov (ETUC), se je pod okriljem organizacij SPORT PRO - UNI Europa, EU Athletes, ki združuje in predstavlja preko 25.000 športnikov s področja Evropske unije in svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, včeraj odvil forum, kjer so imeli glavno vlogo predstavniki evropskih športnih sindikatov. 

Teme okoli katerih so se razvile mnoge debate in zanimive izmenjave izkušenj med prisotnimi, so se v največji meri navezovale na področja vzpostavitve socialnega dialoga v športu, dopinga v športu, športnih stav in vodenja športa v EU.

Kot gostitelji konference so predstavniki EU Athletes predstavili projekt izobraževanja oziroma usposabljanja športnikov na področju športnih stav. Predstavniki nogometnih sindikatov, kjer je bil prisoten tudi SPINS, so izpostavili kar nekaj polemik na to temo, predvsem pa problematičen, zaskrbljujoč in največkrat pred javnostjo skrit položaj, v katerem se evropski nogomet nahaja.

Predstavljeno je bilo tudi nekaj izsledkov raziskav, ki so bile opravljene na področju boja proti dopingu. Omenjen je bil povsem svež primer športnega razsodišča v Lozani, kjer so španskega kolesarja Alberta Contadorja obtožili in kaznovali z dvoletno prepovedjo nastopanja. Razsodbo so predstavniki EU Athletes in FIFPro ostro obsodili. Sklenili so, da bi morali pristojni krivdo športniku dokazati, namesto pustiti le temu zagovarjati svojo nedolžnost.

Kot visoki predstavnik Evropske komisije se je konference udeležil tudi namestnik vodje oddelka za šport, Pedro Veasquez, ki je predstavil nekaj pomembnih smernic vodenja in upravljanja športa znotraj EU, v prihajajočih letih. Poudaril je pomembnost razlikovanja med športniki in njihovimi predstavniki, s katerimi se poskuša vzpostaviti socialni dialog. Na podlagi določb Bele knjige o športu, se bo na nacionalnih ravneh začelo intenzivneje spodbujati sodelovanje z zasebnimi partnerji. Tako bo razmerje sofinanciranja projektov s strani Evropske komisije nižje kot do sedaj, saj naj bi z omenjenimi aktivnostmi dobršen delež pripadel prav zasebnim partnerjem, v posameznih državah EU. Evropski parlament in Komisija bosta tudi v prihodnje podpirala razvoj področja športa, za kar je samo v letu 2013 predvidenih 34 milijon € nepovratnih sredstev. Sofinancirana bo predvsem nadgradnja uspešnih praks v posameznih državah EU, ki se že izvajajo. Po mnenju evropskih komisarjev naj bi šport v EU napredoval le na takšen način.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji