Novice

< nazaj

Mednarodna raziskava: ”poškodba pretresa možganov vpliva na duševno zdravje športnikov”

Datum: 10.10.2017
Na podlagi zadnje raziskave so profesionalni nogometaši in ostali športniki, ki so kdaj utrpeli pretres možganov, po končani športni karieri veliko bolj podvrženi k anksioznosti, depresijam in motnjam pri spanju.
 
Študija je zajela 576 moških mlajših od 50 let, bivših nogometašev, igralcev hokeja na ledu in ragbija iz Finske, Francije, Irske, Norveške, Južne Afrike, Španije, Švedske ter Švice.
 
Bivši športniki, ki so med kariero utrpeli štiri ali pet poškodb pretresa možganov so kar enkrat in pol bolj nagnjeni k simptomom duševnih motenj. Tisti, ki so takšno poškodbo med športno kariero utrpeli več kot šestkrat, pa je možnost za nastanek psihičnih poškodb kar od dvakrat do petkrat večja.
 
Raziskavo je izvedel vodja oddelka za medicino in raziskave pri svetovnem združenju nogometnih sindikatov FIFPro, dr. Vincent Gouttebarge, v sodelovanju s strokovnjaki iz Univerze v Cape Townu (JAR), Medicinske fakultete Sv. Marianna v Kawazakiju (JAP) in bolnišnico Queen Elizabeth v Glasgowu (ŠKO). Omenjeni strokovnjaki poudarjajo, da je potrebno predvsem izboljšati ravnanje ob pojavu poškodbe (pretresu možganov), še posebej z izobraževanjem športnikov in trenerjev o pravilnem postopku oziroma korakih, od zaznavanja simptomov naprej.
 
"Prav tako bi morala za nekdanje športnike, ki trpijo zaradi težav z duševnim zdravjem obstajati strokovna podpora," so povedali. Avtorji raziskave pravijo, da ni znakov, ki bi simptome pogostih duševnih motenj povezovali s stopnjo poškodbe možganov.  
 
"To je pomemben del raziskav, ki nakazujejo, da lahko pretres možganov, ki ga v svoji karieri utrpi veliko športnikov prispeva k težavam v duševnem zdravju", je dejal dr. Gouttebarge.
 
Dolgotrajne poškodbe in duševno zdravje
 
Glede na eno prejšnjih študij, ki jih je opravil Gouttebarge s sodelavci, je bila pri nogometaših vzrok za tesnobo, depresije in motenje spanja dolgotrajna poškodba, ki so jo utrpeli.
 
"Igralci, ki iz procesa treninga zaradi poškodb izostanejo več kot 28 dni, so v naslednjih dvanajstih mesecih bolj nagnjeni k simptomom pogostih duševnih motenj v primerjavi s kolegi, ki niso imeli poškodb."
 
Študija je temeljila na 262 moških profesionalnih nogometaših iz Finske, Francije, Norveške, Španije in Švedske, ki so imeli povprečno starost 27 let.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji