Novice

< nazaj

Pritožba na Evropsko komisijo zoper transferni sistem FIFA

Datum: 18.9.2015
Na spodnji povezavi si lahko ogledate posnetek z novinarske konference svetovnega združenja nogometnih sindiakatov FIFPro v Bruslju, na kateri je bil predstavljen sprožen pravni postopek pri Evropski komisiji zoper transferni sistem FIFA.

Povezava na posnetek novinarske konference.

FIFPRo trdi, da je trenutni transferni sistem, ki je veljaven od leta 2001, potreben korenitih sprememb, saj klubi in zveze zlorabljajo svoj monopolni položaj na trgu. Nogometna piramida, ki se začne pri mednarodni zvezi FIFA in nadaljuje v nacionalnih zvezah, ligah in klubih, deluje kartelno in v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo.

Kot dodajajo, trenutno veljavni sistem ne zagotavlja izpolnjevanja pogodbenih obveznosti, kaj šele gospodarsko stabilnost klubov. Prav nasprotno, razlike med močnimi klubi in ligami ter šibkejšimi hitro naraščajo, posledica pa je vse bolj neenaka konkurenca v Evropi.

Ni odveč povedati, da bodo pričakovane posledice vložene pritožbe, ki se nanašajo na izboljšanje delovno-pravnega statusa nogometašev ter posledično vseh poklicnih športnikov na svetu, bistveno presegle učinke, ki jih je povzročila znana sodba Sodišča EU v primeru Bosman.

Na tej povezavi si lahko preberete povzetek pritožbe, ki so jo pripravili pri FIFPro.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji