Novice

< nazaj

Objavljena analiza največje raziskave na področju nogometa do sedaj

Datum: 29.11.2016
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je danes objavilo izsledke najobširnejše raziskave na področju nogometa do sedaj.  ”Poročilo o razmerah za delo, v svetovnem nogometu” (angl. ”The 2016 Global Employment Report”) je prva tovrstna raziskava v takšnem obsegu. Pri nastanku le te je neodvisno in anonimno sodelovalo skoraj 14000 profesionalnih nogometašev iz 54 držav in 87 različnih ligaških tekmovanj, analizo podatkov pa je izvedla britanska Univerza iz Manchestra.
 
Namen raziskave je spodbuditi zavedanje deležnikov v nogometu in boljše razumevanje razmer s katerimi se soočajo nogometaši v svetu, predvsem tisti, ki ne nastopajo na najvišjih ravneh tekmovanj.
 
Nogometaši so odgovarjali na 23 vprašanj, ki so pokrivala različna področja delovnih razmerij, kot so plače, pogodbe, prestopi, treningi, prirejanje rezultatov tekem, nasilje, varnost delovnega mesta, zdravje, dobro počutje in izobrazba. Analiza rezultatov je razkrila ogromno zaskrbljujočih podatkov, a vsekakor koristnih za razvoj statusnih pravic profesionalnih nogometašev in nogometne industrije nasploh.
 
Izsledki raziskave kažejo, da imajo nogometaši v večini kratke in nestabilne kariere. V tem obdobju so nemalokrat žrtve nerednih izplačil, nimajo zagotovljene prihodnosti in niso pripravljeni na obdobje po končani športni karieri. S povprečno manj kot dve leti trajajočimi pogodbami, nogometaši delajo v zelo konkurenčnem in krutem delovnem okolju.
 
”Raziskava je vsekakor ovrgla mit, da nogometaši v družbi uživajo privilegiran status.”
 
Več kot 45 odstotkov anketirancev zasluži manj kot 1000 ameriških dolarjev mesečno, povprečna neto plača med nogometaši pa znaša med 1000 in 2000 ameriških zelencev (USD). Dobro nagrajena je le peščica najboljših svetovnih nogometašev (2 %), ki letno prejme 720.000 USD ali več.
 
Med najbolj zaskrbljujočimi in omembe vrednimi izsledki je podatek, da je kar 41 % nogometašev prijavilo plačilno nedisciplino oziroma neredno izplačevanje pogodbenih obveznosti, vsaj enkrat v obdobju zadnjih dveh sezon. Povprečno so zamude izplačil trajale med enim in tremi meseci. Redno plačevanje pogodbenih obveznosti je ena od osnovnih pravic, ki jo nogometni svet očitno še vedno ne upošteva, kar je za FIFPro nesprejemljivo dejstvo.
 
Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, ki prihaja iz Slovenije. Med 95 anketiranimi nogometaši je več kot dve tretjini takšnih (70 %), ki so prijavili plačilno nedisciplino oziroma zamujanje izplačil pogodbenih obveznosti v obdobju zadnjih dveh sezon. To še enkrat potrjuje dejstvo, da trenutna ureditev statusa nogometašev (t.j.: status poklicnega športnika) v Sloveniji dopušča manipulacije izplačil s strani delodajalcev (klubov). Delovna razmerja na področju športa, za katera se že nekaj let aktivno zavzemata Sindikat športnikov Slovenije in Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, bi vsekakor pripomogla k večji socialni varnosti nogometašev, transparentnosti finančnega poslovanja športnih društev in nenazadnje večjega nadzora države nad delovanjem športnih oganizacij. Potrebno je dodati, da so se predstavniki sindikata SPINS pri izpolnjevanju anketnih vprašalnikov srečevali z nemalo težavami in prepovedjo sestanka z nogometaši v kar treh prvoligaških klubih.
 
Na globalni ravni je bilo približno 6 odstotkov vprašanih (okoli 700 posameznikov) deležnih pritiskov ob podaljšanju ali celo prekinitvi veljavne pogodbe tako, da so jih ločili od ekipe in prisilili v individualni trening. Čeprav se sindikati po svetu tega problema močno zavedajo, je sedaj prvič razkrit obseg le tega.
 
7 odstotkov nogometašev je priznalo, da so imeli v svoji karieri neposredni stik z napeljevanjem na prirejanje rezultatov tekem. Odstotek teh se je s starostjo, nad 30 letom, povečal na 11 odstotkov. Žrtve napeljevanja so bili najpogosteje nogometaši z nižjimi prihodki in tisti, katerim izplačila so zamujala.
 
Po besedah generalnega sekretarja FIFPro, Thea Van Seggelena, je ta raziskava prva, ki daje realen in podroben vpogled v kariero povprečnega nogometaša na globalni ravni. ”Zdaj imamo bogato zbirko podatkov, ki so osnova za oblikovanje reform v nogometu. Zamujanje izplačil pogodbenih obveznosti, neprostovoljni prestopi iz enega kluba v drugega in individualno treniranje morajo postati stvar preteklosti,” dodaja van Seggelen.
 
”Z vsemi deležniki v nogometu bo potrebno pripraviti paket ukrepov. Klubi, lige, nacionalne zveze in svetovna nogometna zveza FIFA morajo sprejeti ta ”poraz”. Nogometašem po vsem svetu je potrebno zagotoviti enotne pogoje zaposlovanja, z izpolnjevanjem vsaj minimalnih zahtev, reformirati mednarodna pravila igre in razmišljati o ekonomski prihodnosti te industrije. Naj bo to poročilo izhodiščna točka!”

Izsledke raziskave in celotno besedilo raziskave v angleškem jeziku, si lahko ogledate tukaj.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji