Novice

< nazaj

Odmevna sodba Splošnega sodišča EU v korist športnikom in športnicam

Datum: 18.12.2020
Pred dvema dnevoma je Splošno sodišče Evropske unije objavilo svojo odločitev glede upravičenosti izvajanja pravil Mednarodne drsalne zveze. Potrdilo je, da mednarodna zveza, ki športnikom prepoveduje udeležbo na neuradnih oziroma komercialnih prireditvah, krši konkurenčno zakonodajo EU.
 
Evropsko združenje sindikatov na področju športa, EU Athletes, pozdravlja objavljeno sodbo Splošnega sodišča EU v zadevi “T-93/18 International Skating Union”. Sodba potrjuje, da so pravila Mednarodne drsalne zveze (ISU), ki določajo stroge kazni za športnike, ki se udeležujejo prireditev hitrostnega drsanja, ki jih ta ne priznava, v nasprotju s konkurenčno zakonodajo EU. Odločitev je rezultat pogumne odločitve dveh nizozemskih drsalcev, Marka Tuiterta in Nielsa Kerstholta, ki sta izpodbijala restriktivna in nepravična športna pravila. Splošno sodišče EU je potrdilo, da je ISU z odvzemom možnosti nastopov tekmovalcema na komercialnih prireditvah, z uvedbo nepoštenih in nesorazmernih disciplinskih pravil, zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu, da bi zasledovala lastne komercialne interese v škodo športnikov in organizatorjev športnih prireditev.
 
Paulina Tomczyk, generalna sekretarka EU Athletes, je dejala: „Odločba Splošnega sodišča EU ponovno potrjuje, da morajo športne organizacije, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, delovati v skladu z zakonodajo EU. Sodba zagotavlja dobrodošlo interpretacijo meja tako imenovane „specifičnosti športa.“ To je pomemben korak k pravičnejšemu upravljanju s športom in spoštovanju pravic ter interesov športnikov. Organizacija EU Athletes je podpirala hitrostna drsalca Marka Tuiterta in Nielsa Kersholta že od njune prvotne pritožbe leta 2014. Zastopali smo interese mnogih evropskih športnikov, ki so jih ali bi jih lahko prizadela podobna nepoštena pravila, nastavljena s strani krovnih organizacij na področju športa.”
 
Predsednik EU Athletes, Brendon Batson, je poudaril ključno vlogo športnikov pri pozitivnih spremembah na področju športa: „Še enkrat pozdravljamo odločitev sodišča, Marku in Nielsu pa čestitamo za pogum in zavzetost pri sodelovanju v tem dolgo trajajočem sodnem procesu. Sodba bo znatno izboljšala položaj na tisoče športnikov po vsem svetu in pomagala posodobiti pravila krovnih športnih zvez in športnih tekmovanj. Športnim zvezam gre tudi pomembno sporočilo, naj pri razvoju pravil in športne panoge nasploh, sodelujejo z zainteresiranimi deležniki, zlasti s športniki in njihovimi predstavniki.“

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji