Novice

< nazaj

Odmevna sodba Splošnega sodišča EU v korist športnikom in športnicam

Datum: 18.12.2020
Pred dvema dnevoma je Splošno sodišče Evropske unije objavilo svojo odločitev glede upravičenosti izvajanja pravil Mednarodne drsalne zveze. Potrdilo je, da mednarodna zveza, ki športnikom prepoveduje udeležbo na neuradnih oziroma komercialnih prireditvah, krši konkurenčno zakonodajo EU.
 
Evropsko združenje sindikatov na področju športa, EU Athletes, pozdravlja objavljeno sodbo Splošnega sodišča EU v zadevi “T-93/18 International Skating Union”. Sodba potrjuje, da so pravila Mednarodne drsalne zveze (ISU), ki določajo stroge kazni za športnike, ki se udeležujejo prireditev hitrostnega drsanja, ki jih ta ne priznava, v nasprotju s konkurenčno zakonodajo EU. Odločitev je rezultat pogumne odločitve dveh nizozemskih drsalcev, Marka Tuiterta in Nielsa Kerstholta, ki sta izpodbijala restriktivna in nepravična športna pravila. Splošno sodišče EU je potrdilo, da je ISU z odvzemom možnosti nastopov tekmovalcema na komercialnih prireditvah, z uvedbo nepoštenih in nesorazmernih disciplinskih pravil, zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu, da bi zasledovala lastne komercialne interese v škodo športnikov in organizatorjev športnih prireditev.
 
Paulina Tomczyk, generalna sekretarka EU Athletes, je dejala: „Odločba Splošnega sodišča EU ponovno potrjuje, da morajo športne organizacije, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, delovati v skladu z zakonodajo EU. Sodba zagotavlja dobrodošlo interpretacijo meja tako imenovane „specifičnosti športa.“ To je pomemben korak k pravičnejšemu upravljanju s športom in spoštovanju pravic ter interesov športnikov. Organizacija EU Athletes je podpirala hitrostna drsalca Marka Tuiterta in Nielsa Kersholta že od njune prvotne pritožbe leta 2014. Zastopali smo interese mnogih evropskih športnikov, ki so jih ali bi jih lahko prizadela podobna nepoštena pravila, nastavljena s strani krovnih organizacij na področju športa.”
 
Predsednik EU Athletes, Brendon Batson, je poudaril ključno vlogo športnikov pri pozitivnih spremembah na področju športa: „Še enkrat pozdravljamo odločitev sodišča, Marku in Nielsu pa čestitamo za pogum in zavzetost pri sodelovanju v tem dolgo trajajočem sodnem procesu. Sodba bo znatno izboljšala položaj na tisoče športnikov po vsem svetu in pomagala posodobiti pravila krovnih športnih zvez in športnih tekmovanj. Športnim zvezam gre tudi pomembno sporočilo, naj pri razvoju pravil in športne panoge nasploh, sodelujejo z zainteresiranimi deležniki, zlasti s športniki in njihovimi predstavniki.“

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji