Novice

< nazaj

SPINS ostro obsoja vse pojavnosti diskriminacije in nasilja na nogometnih igriščih

Datum: 18.3.2014
Po neljubih dogodkih z zadnje tekme med NK Olimpijo in NK Mariborom, povezanih z domnevnimi rasističnimi opazkami, ki naj bi bile izrečene med našimi člani, bo vodstvo SPINS, kot nosilec projekta Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton, opravilo posebno preiskavo. O posledicah in ukrepih bo obveščena tudi zainteresirana javnost.
 
Naj spomnimo, da so bili v prvem delu sezone, v okviru tradicionalnega projekta “Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton”, tako kot vsako leto v aktivnosti vključeni tudi člani Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), nogometaši 1. slovenske nogometne lige, ki so z dvigom rdečega kartona pokazali, da neprimernega obnašanja na zelenicah in  ob njih ne bodo tolerirali. Zato je dejstvo, da do takšnih pojavov prihaja prav med glavnimi akterji nogometne igre, še toliko bolj nerazumljivo in nedopustno. Vsekakor pa se je ob tem potrebno zavedati, da nogometaši igrajo v okolju (na štadionih), kjer nogometni klubi dovoljujejo navijaškim skupinam, da z vklikanjem nestrpnih in rasističnih žaljivk spodbujajo tovrstna dejanja in brišejo meje med dopustnimi in nedopustnimi ravnanji tako na igrišu kot izven njega.
 
SPINS ostro nasprotuje in obsoja tako vse oblike neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter rasističnih opazk in nasilja, kot tudi pojavnost tovrstnih oblik diskriminacije med nogometaši.

Vsi si želimo, da bi bila nogmetna igrišča varno in zgledno okolje za vse akterje nogometne igre, saj se bodo gledalci le na ta način radi vračali na tribune in spodbujali svoje ekipe.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji