Novice

< nazaj

SPINS še naprej uspešno pomaga slovenskim nogometašem v tujini

Datum: 26.10.2021
Pred enim letom smo pisali o znatnem porastu neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci dogovoriti o odlogu izplačil. Ta pojav se je v Sloveniji, v letu 2021 sicer občutno zmanjšal, a moti dejstvo, da se v tem obdobju po pomoč k sindikatu obrača vedno več nogometašev, ki nastopajo v tujih ligah.

Sindikat torej ni aktiven le na nacionalni ravni. V tem letu je preko arbitraže DRC FIFA, uspešno pomagal kar nekaj nogometašem v tujini, predvsem v klubih na Poljskem, v Turčiji in na Kitajskem. Le v zadnjih nekaj tednih je po uspešno rešenih sporih, članom SPINS, prisojeno skoraj miljon in pol evrov.
 
Ponovimo, da v primerih, ko klubi dogovora ne spoštujejo, sindikat SPINS, svojim članom, v okviru določb Pravilnika o statusu in registraciji igralcev NZS, nudi brezplačno pravno svetovanje in pomoč ter izkorišča prednosti takoimenovanega hitrega postopka pri disciplinskem sodniku NZS ali Nogometne arbitraže NZS. Trenutno sindikat s posredovanjem opominov klubom in pripravo zahtevkov članom za izplačilo pogodbenih obveznosti disciplinskemu sodniku beleži več kot deset postopkov, ki se rešujejo v korist nogometašev. Izpostaviti je potrebno zadnji rešen primer na arbitraži NZS, v korist bivšega igralca NK Olimpija Ljubljana, Marka Gajića, kjer je bila klubu prisojena visoka odškodnina, ki je temeljila na neupravičeni enosranski prekinitvi pogodbe s strani kluba.
 

Ostale novice

 • 'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa
  27.7.2022

  'Raising our game': strokovni forum na temo ženskega nogometa

  V Londonu je potekal dvodnevni forum ‘Raising our game’, ki ga je organiziralo Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, udeležila pa se ga je tudi bivša reprezentantka in članica upravnega odbora SPINS, Tjaša Tibaut.

 • Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala
  14.7.2022

  Sindikat SPINS pomagal mlademu nogometašu iz Senegala

  Pred dnevi se je na sindikat SPINS po nasvet zetekel mladi enaindvajsetletni nogometaš iz Senegala, Bakary Keita. Vodstvo sindikata ga je nemudoma podprlo in se dogovorilo s trenerjem ND Ilirija, Goranom Stankovićem, da ta obišče četrtkov trening.

 • Stavka kanadskih nogometašev
  6.6.2022

  Stavka kanadskih nogometašev

  Pripravljalna tekma med nogometnima ekipama Kanade in Paname sinoči ni bila odigrana zaradi stavke kanadskih nogometašev.

 • Umrl je Goran Sanković
  5.6.2022

  Umrl je Goran Sanković

  Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl celjski nogometaš in nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković.

 • Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE
  1.6.2022

  Predsednik FIFA gost skupščine španskega sindikata AFE

  Španski sindikat profesionalnih nogometašev AFE organiziral redno letno skupščino, na kateri je sodelovalo več kot 400 članov. Vabilu na srečanje se je odzval poseben gost, predsednik FIFA Gianni Infantino.

Sorodne novice

Sponzorji