Novice

< nazaj

SPINS in trije mladi nogometaši s tožbo proti NZS

Datum: 24.5.2016
Pravno formalno gre sicer za predlog sodišču za zavarovanja nedenarne terjatve pred uvedbo pravdnega postopka, dejansko pa za zahtevo za registracijo treh mladih nogometašev, ki so se s pravno in finančno pomočjo sindikata SPINS, hrabno uprli izkoriščevalskemu sistemu plačljivih prestopov v nogometu, ki sloni na plečih slovenskih strašev, ter s katerim zahtevajo, da jih Nogometna zveza Slovenije registrira za Športno društvo Dob.
 
Naj spomnimo, da je sindikat SPINS na novinarski konferenci v mesecu februarju opozoril na vse bolj perečo problematiko protiustavnih nadomestil, ki jih športna društva določajo ob prestopih mladih športnikov v druga društva. Sporna nadomestila so nesprejemljiva predvsem, ko gre za športnike, ki nimajo podpisane profesionalne pogodbe s športnim društvom oziroma za klub nastopajo ljubiteljsko, s statusom amaterjev.
 
Pravilnik o registraciji in statusu igralcev NZS namreč povzroča diskriminacijo med amaterskimi in profesionalnimi nogometaši. Na primer, v zimskem obdobju lahko amater prestopi le z izpisnico kluba v katerem nastopa, prav tako pa isti pravilnik daje klubom pravico do nadomestila. S takšnimi ravnanji se omejuje prosto gibanje športnikov in onemogoča nadaljnje ukvarjanje s športno aktivnostjo. V konkretnem primeru pa najdemo elemete izsiljevanja in korupcije, saj  račun za nadomestilo ni bil vročen novemu klubu, temveč kar mladoletnemu nogometašu, torej v nasprotju s pravilniki NZS, pri tem pa je vsake moralne in druge obsodbe vredno dejstvo, da takšno protipravnost in trgovanje z otroci v celoti odobrava vodstvo NZS.
 
Na žalost trije nogometaši v novem klubu že nekaj časa le trenirajo in nimajo pravice nastopati na tekmah, zato bi moralo sodišče začasno odredbo izdati takoj, sicer bo prišlo do nepopravljive škode za mlade talente, pravno varstvo pa bo postalo brezpredmetno. V kolikor NZS ne bo ravnala v skladu z vsebino zahtevane začasne odredbe, predlaga odvetniška pisarna, ki zastopa nogometaše,  denarno kazen v višini 50.000 EUR za vsakega od treh mladih nogometašev.

Nestrpno pričakujemo odločitev sodišča in strogo obsojamo vodstvo NZS, ki je največja ovira za številčnost in popularizacijo slovenskega nogometa.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji